KONTRAPUNKT

Zamisli

U fokusu / Reagovanja
Posted by admin Mar 04, 2009 - 03:57 PM

lenon

Piše: Sabo Tabi

Zamisli visoku planinu čiji vrhovi paraju oblake i na njoj suncem okupanu dolinu. Zamisli na tom mestu luksuzan hotel i elitne goste u njemu; jede se, pije, zvekeće escajg, raste guzica. Zamisli profil ljudi koji su na vrh srpske piramide moći isplivali iz dubina 90-ih. Brrrrr... znam, jezivo je. E sad, zamisli ih u društvu jedinog nesputanog diktatora na tlu Evrope koji na Kopu kaši svoju mešinu u đakuziju i nemilice troši pare beloruskih poreskih obveznika/ca. Zamisli im izraze lica dok jedni drugima stežu desnice (Tadić nudi Free Hugs pride) i baljezgaju o prijateljstvu. Kako ti ide?imagine_01

Probaj da zamisliš visinu troškova načinjenih samo dok se ta 'politčka i biznis elita' prebacila sa tačke A na tačku B u svojim monster truck džipovima. Zamisli šta je sve bilo potrebno namestiti i uraditi da bi ma ko od njih uopšte mogao, makar kako i makar kome, da u medijima izgleda i zvuči uverljivo. Probaj da zamisliš širi plan tv studija u koji je pretvoren kongresni centar "Konaci", gde su srpske političke i ekonomske vojvode pred urokljivim okom kamera izigravale samouverene i pouzdane lidere koji znaju šta rade i, uprkos kolapsu svetskog finansijskog sistema, kontrolišu situaciju.

Zamisli bilo koga od njih i pokušaj da spojiš te likove sa rečima kao što su: iskrenost, poštenje, solidarnost, spontanost, poverenje, drugarstvo, sanjarenje, darežljivost. Šta više, zamisli bilo koga od njih i pokušaj da ih upariš sa iskrenom željom za životom u zajednici koja je lišena religijske kuge, država i njihovih ratova, ubijanja i ekploatacije. Ne ide, znam.

imagine_02

Zamisli bilo koga ko je ovih dana na Kopaoniku lamentirao nad spregom kriminala, politike, privrede i pravosuđa i pokušaj da spojiš njihove njuške sa svakom od tih reči. E to već ide. Šta više, ide k'o podmazano!

imagine_03

Zato me ne iznenađuje što ti je teško da spojiš galeriju rigidnih kravataških likova poput Tadića, Cvetkovića, Dinkića, Dragutinovića, Milosavljevića, Jelašića, Miškovića, Radujka, Drakulića, Kostića... sa likom i delom Džona Lenona (Joko Ono excluded). Ne, ne, ne brini se nisam se pretvorio u patetičnog hipidžanera. Samo hoću da te podstaknem da zamisliš nezamislivo, jer san je veoma potentna i uticajna 'stvar'. Posebno onda kada ga kolonizuje interes kapitala i moći. Tad se obično pretvara u spektakularnu noćnu moru. Ali, ne, ne tražim od tebe to da zamisliš, čak iako su govnari ovih dana svoj "srpski Davos" na Kopu otvorili zvucima Lenonove "Imagine". Ustvari, mogu samo da zamislim šta ti je palo na pamet posle svih ovih misaonih uparivanja. Nadam se samo da mislimo slično.

lenon_bombs This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=56419