KONTRAPUNKT

Nastavljeni nemiri u Grčkoj, sa štrajkovima, neredima i uličnom gerilom

Vesti sa fronta / Protest & Survive
Posted by Kobi Feb 23, 2009 - 03:52 PM

U toku je druga nedelja štrajkova i protestnih šetnji u Grčkoj, u kojima su učestvovali bolnički doktori, javni prevoznici i vozači kamiona, a desile su se i demonstracije solidarnosti sa K.Kunevljevom (K.Kouneva) koje su eskalirale u nerede i vraćanje urbanoj gerili. Kako se K.Kunevljeva polako oporavlja od pokušaja ubistva sumpornom kiselinom, koje su u decembru prošle godine pokušale izvesti korporativne ubice, solidarnost sa njom i čistačima pod ugovorom OIKOMET-a i drugih javnih službi i državnih kompanija je sve snažnija..

Protestne šetnje odvijale su se u četvrtak 19-og februara na ulicama glavnih grčkih gradova. U Saloniki, protestanti su marširali po hladnoći i zasuli su specijalce smećem. Kasnije, iste noći, neredi su izbili kada se velika zamaskirana grupa okupila da proslavi početak Karnevala podižući barikade i napadajući specijalnu policiju kamenjem i drugim projektilima, na šta je policija odgovorila masovnom upotrebom suzavca i šok bombi.

U Atini, hiljade su protestvovale u znak solidarnosti sa čistačima, marširajući ka parlamentu. Tokom protesta, nekoliko banki je razbijeno i zapaljeno što je dovelo do velikih sukoba sa policijom, iza podignutih barikada. Ranije ove nedellje, protestanti su, u znak solidarnosti sa Kunovljevom, napali i razbili kancelarije OIKOMETA u Pireusu.
 
U isto vreme bolnički doktori su započeli drugu rundu 48 časovnog štrajka zahtevajući da rade samo u svojim zakonskim smenama. Isti dan su i vozači autobusa i tramvaja između 9h i 17h obustavili rad, što je bila posebno ometajuća radnička akcija, za dan koji je označavao početak Karnevala. Kao dodatak svemu, takođe 19-og februara, vozači kamiona su objavili neograničenu blokadu svih carinskih prelaza na granicama zemlje.

Napeta situacija širom zemlje još je uvećana nastavkom oružanog nasilja od strane autoritarnih levičarskih (marksističko-lenjinističkih grupa): u ponedeljak su pripadnici ovih grupa otvorili vatru na automobile producenata televizijskog kanala Alter u glavnoj zgradi TV stanice (niko nije povređen), dok je ranije u utorak, automobil napunjen sa 60kg ANFO-a pronađen u blizini središta Gradske banke u Kifisi, severna Atina. Policija je deaktivirala auto bombu, koja je mogla da raznese ceo blok.

Javno mišljenje o novom krugu urbane gerile, započetom prošlog decembra ostaje izmešano, posebno nakon što je osuđeni član grupe 17. Novembar, Torzatos (Mr Tzorzatos), objavio da napadi liče na Grčku obaveštajnu službu (EYP) koja se verovatno infiltrirala u neiskusne i naoružane autoritarne levičarske grupe. Torzatos, inače kontroverzna figura, dao je opširne tehničke detalje da podrži svoje argumente.

U međuvremenu, parkovi Kipro i Patision u predgrađu Atine, u kojima je došlo do nereda krajem januara, nakon kojih su razbijene dve policijske stanice, još su pod okupacijom lokalnih protestanata.

U isto vreme, u Alimosu, južna Atina, radnici već drugu nedelju drže pod okupacijom fabriku za proizvodnju papira “Faros”, sa širokom podrškom.

Izvor: Infoshop
Pripremio: KONTRAPUNKT

This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=56401