KONTRAPUNKT

ABS: Akcija solidarnosti u Sarajevu povodom pobune u Grčkoj

Vesti sa fronta / Protest & Survive
Posted by admin Jan 01, 2009 - 08:02 AM

"Ovdje se ne radi o obaranju vlade, o istjerivanju nekakve 'pravde', o pukim okupljanjima sa nekakvim zahtjevima, o nekoj vrsti osvete. Ljudi na ulicama ne zahtjevaju ništa, oni okupiraju, oni se međusobno organizuju, oni znaju da nema nazad, nazad u normalnost, oni znaju da je borba protiv upravo ove normalnosti, doslovce, pitanje života I smrti."

(occupiedlondon.org)Akcija

24. Decembra petnaest aktivista okupilo se ispred grčke ambasade u Sarajevu kako bi pružilo podršku pobuni u Grčkoj. Imali smo transparent sa natpisom "ko sije bjedu žanje gnjev" na bosanskom I "solidarnost I otpor" na grčkom, dijelili smo flajere I razgovarali sa ljudima. Zaposleni u ambasadi izašli su da govore s nama u cilju smirivanja situacije te su zamolili policiju da nas ne dira. Posle nekog vremena policija je počela da uzima podatke te smo krenuli I postavili baner na mostu pored ambasade jedan policajac je pojurio za nama ali je odustao :). Nekoliko sati kasnije policijski inspektori došli su u kuću jednog od aktivista I odveli na ispitivanje u stanicu. Za sada nema nikakvih reakcija. Na nekoliko mjesta u gradu pojavili su se grafiti: “Danas Atina – Sutra Sarajevo”

On December 24th fifteen activists gathered in front of the Greek embassy in Sarajevo to give support to the ongoing rebellion in Greece. We had a transparent saying “Who seeds the misery, reaps the anger” in Bosnian and “Solidarity and Resistance” in Greek, we handed out flyers (see below) and talked to people. People from the embassy came to talk with us, very interested to keep the situation calm, asking the police not to bother us. After a while police started to take peoples identification and so we left and put the banner on the bridge with one policeman chasing us :). In the afternoon policeinspectors came to the house of one of the activist and took him for interrogation to the policestation. So far there are no consequences. In several places in Sarajevo there are graffitis expressing solidarity with Greek protest. “Today Athens – Tomorrow Sarajevo”

Izvor: Autonomni blok Sarajevo [1]This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=56359

Links in this article
  [1] http://autonomnibloksarajevo.blogger.ba/