KONTRAPUNKT

Sveže vesti iz Grčke

Vesti sa fronta / Protest & Survive
Posted by Kobi Dec 21, 2008 - 03:28 PM

16:30h, 21.12.2008; Pre nekoliko trenutaka jedan od zamenika dekana atinske Politehničke akademije objavio je ljudima unutar ove okupirane zgrade da kontrola nad zgradom nije više u rukama univerzitetskog Senata i da je ona prepuštena državnom advokatu. Anarhistički radio 98 FM javlja da je Senat naredio univerzitetskom obezbeđenju da napusti svoje pozicije.


Trenutno se dešava opšti zbor na atinskoj Politehničkoj akademiji, na kome ljudi odlučuju hoće li napustiti zgradu, ili ne.

Ono što je zamenik dekana izjavio je apsurdno i 100% ilegalno, čak i po samim zakonima države. Ono čega se bojimo jeste da se sprema policijska operacija unutar Politehičke akademije. To bi bilo prvi put u više od zadnjih deset godina da se tako nešto dogodi - i prvi put u istoriji da u masovnoj operaciji policija uđe na teritoriju univerziteta, bez dopuštanja Senata.

 

03:38h, 21.12.2008; Pandurski obruč oko atinske Politehničke akademije je konačno gotov. Satima su panduri bacali svoje hemikalije u kamp, na ljude koji su se tamo povukli nakon okupljanja na mestu Aleksandrosovog ubistva. Tokom cele noći trajale su teške ulične borbe. Dolazilo je do sukoba kroz celu Eksarhiu.

Plan za danas je da se desi mnoštvo manjih demonstracija u celoj Atini, kako bi ovakva decentralizovana akcija mogla da zaustavi grad. Bile su demonstracije u Gizi (Gyzi), Peristeriji (Peristeri) (gde je drugi student pogođen), Čaidari, Petraloni, Nei Smirni (Nea Smyrni), Viktoriji, Vironasu, Ilionu (najavljene za sutra) i u Solunu, Heraklionu i Larisi.   

Najnovija "anarho-transportna" akcija desila se na metro stanicama Brahami i Aios Antonios. U nekoliko poslednjih dana, mnoge stanice širom grada posetile su manje anarhističke grupe koje su sabotirale mašine za poništavanje karti i delile letke ("samoorganizacija putnika dovešće do kraja kontrole karti"...)

Najmanje četiri radiostanice bile su danas okupirane ("Best", "En Lefko", "Atina 9.84" i "Republika 100.3"); pročitani su tekstovi protiv državnog nasilja i za solidarnost sa uhapšenim demonstrantima.

Odgovarajući na poziv iz okupirane Atinske Politehničke akademije, sakupićemo se na mestu Aleksisovog smaknuća u narednih nekoliko sati. Čitamo izveštaje o akcijama solidarnosti širom sveta. Šaljite nam ih i dalje. Države ubijaju ljude, ali danas, noć usmerena protiv državnih ubistava, jeste noć naroda. To je naša noć.

 

Izvor: http://www.occupiedlondon.org/blog/ [1]
Prevod: KONTRAPUNKTThis story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=56349

Links in this article
  [1] http://www.occupiedlondon.org/blog/