KONTRAPUNKT

Atina: "Napad" na božićnu jelku

Iz drugih izvora / Protest & Survive
Posted by Kobi Dec 20, 2008 - 07:13 PM

Atina -- Demonstranti u Atini bacali su otpatke i kačili kese za smeće na grane božićnog drveta koje su postavile gradske vlasti, a zatim su se sukobili sa policijom.

Tokom današnjih nereda, dve nedelje nakon što je policija ubila tinejdžera u grčkoj prestonici što je ižvalo svakodnevne proteste, oko 150 demonstranata sukobilo se sa policijom, koja je bacila suzavac. Prvo božićno drvo koje je postavljeno na Trgu Sintagma, spaljeno je 8. decembra, kada je Atina bila poprište najžešćih sukoba.

U Solunu je manja grupa anarhista danas upala u bioskop na glavnom gradskom trgu i bacala kolače i bombone na gradonačelnika Vasilisa Papageorgopulosa i njegovog zamenika, koji su prisutvovali božićnoj svečanosti i delili slatkiše oboleloj deci.

Oko 200 osoba, kako javlja Frans pres, okupilo se ispred zgrade Univerziteta u Atini, gde su protestovali zbog evropskog pakta o imigraciji i azilu.

Uglavnom levičarske orijentacije građani su skandirali "oni ubijaju imigrante, oni ubijaju gimnazijalce".

Primećen je i transparent sa natpisom "Dole rasisitčki pakt Sarkozi-Karamanlis-EU", koji se odnosi na zakon koji je EU usvojila 16. oktobra, u vreme francuskog predsedavanja Evropskom unijom.

Građani su potom otišli do zgrade parlamenta, a zatim i na centralni atinski trg.

Zvaničnici vlade i policije izrazili su nadu da će nemiri utihnuti kako se bliži Božić.

Izvor: BetaThis story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=56343