KONTRAPUNKT

Kratkotrajna okupacija grčke državne televize

Vesti sa fronta / Protest & Survive
Posted by admin Dec 17, 2008 - 05:20 PM

Dvadesetak mladih protestanata na kratko je okupiralo studio grčke državne televizije, kao deo protesta povodom smrti mladog petnaestogodišnjaka koga je upucala policija 6-og decembra, ove godine.


"Prestanie da gledate, svi na ulice da oslobodimo zatvorenike/ce"

NET televizija ja na kratko pustila u program slike demonstranata koji su u studiju držali baner na kome je pisalo "Prestanite sa gledanjem televizije i izađite na ulice", što je prekinuto trominutnim reklamama.Prekinuti program je potom nastavljen sa izveštačem koji se ograđivao od incidenta.

"Došli su u miru. Nije korištena sila i pitali su da protestvuju u programu u vezi sa ubistvom petnaestogodišnjaka", izjavio je policajac koji je hteo da ostane anoniman.

Hristos Panagopulos (Christos Panagopoulos) director NET televizije, rekao je da su protestanti nasilno se probili do studija. "Ovo prelazi svaku granicu", izjavio je.

Ovaj protest prekinuo je izveštaj o obraćanju predsednika vlade Kostasa Karamanlisa , parlamentu.

Tokom ovog obraćanja, Karamanlis je rekao: "Dugo nerešavani problemi razočaravaju mlade ljude, kao što su nedostatak meritokratije, korupcija u svakodnevnom životu, osećanje socijalne nepravde." "Borba protiv toga je teška i stalne, i mi smo joj posvećeni."


Nasilje se nastavlja

Nasilje povodom usmrćivanja Aleksandrosa Grigoropulosa nastavilo se i u utorak, kada je stotinjak mladih ljudi napalo policijsku stanicu u Atini, paleći policijski autobus i četiri auta koja su pripadala policajcima.

Studenti su blokirali ulice glavnog grada i grupe tinejdžera su se sakupljale ispred kompleksa Atinskog glavnog suda i maksimalno obezbeđenog zatvora, od kojih su neki bacali kamenje na policiju.

Protestanti su tražili da policajci za razbijanje nereda budu povučeni sa ulica, da se policija razoruža i da vlada preispita svoju ekonomsku, socijalnu i obrazovnu politiku.

Od usmrćivanja, radnje su poharane i auti su razbijani tokom protesta u mnogim gradovima u zemlji.

Grčka nacionalna trgovačka konfederacija procenjuje da je 565 radnji oštećeno samo u Atini, a da je načinjena šteta od 275 miliona dolara.

Izvor: Infoshop
Prevod: KONTRAPUNKTThis story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=56326