KONTRAPUNKT

U Atini noć protekla mirno

Iz drugih izvora / Protest & Survive
Posted by nadalee Dec 12, 2008 - 11:24 AM

Atina -- Noć je u Atini protekla mirno, prvi put posle šestodnevnih protesta zbog pogibije mladića i sukoba policajaca i demonstranata.

Oko 20 demonstranata sinoć je oko 23 sata gađalo policajce kamenicama nedaleko od atinskog univerziteta, pred kraj protesta na kojem se okupilo skoro 400 ljudi. I u Solunu su juče nastavljene demonstracije na kojima je bilo više od 1.000 ljudi. Protesti su se završili bez incidenata.

Juče je bilo manje nasilja nego prethodnih dana, ali su protesti najavljeni i za danas i za ponedeljak. Studenti su za danas u podne najavili proteste u centru Atine.

Iako je trebalo da školske ustanove juče zvanično počnu da rade posle dva dana žalosti, mnogi fakulteti i škole su i dalje zatvoreni.

Oko 100 studenata i dalje se nalazi u atinskoj Politehnici, kao i na Poljoprivrednom, Filološkom i Pravnom fakultetu, tako da su te ustanove i dalje zatvorene.

U Solunu studenti za danas nisu najavili proteste, a o nastavku demonstracija odlučiće, kako su rekli, do ponedeljka.

Nemiri su počeli u subotu, odmah pošto je jedan policajac usmrtio dečaka iz grupe huligana koji su napali policijsko vozilo. Nemiri su, međutim, podstaknuti dubokim nezadovoljstvom zbog korupcije i nesposobnosti konzervativne vlade da se izbori sa ekonomskom krizom.

Izvor: BetaThis story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=56317