KONTRAPUNKT

Opća pobuna u Grčkoj

U fokusu / Protest & Survive
Posted by admin Dec 10, 2008 - 03:12 AM

aleksis

Dok mainstream mediji iznose filtrirane informacije i prenose agencijske vijesti, važno je reći da se u Grčkoj događa nešto gotovo neviđeno, a sve je potaknuto ubojstvom Alexandrosa Grigoropoulosa, petnaestogodišnjaka kojeg je policajac hladnokrvno ubio. To je bio samo "okidač" koji je potaknuo sukobe s državom, ali ne i glavni razlog ovakvog razvoja situacije.Hladnokrvno ubojstvo

Iako je službena policijska izjava, kao i ono što su prenosili mediji, glasila kako je bila riječ o samoobrani, ubojstvo petanestogodišnjeg Alexandrosa Grigoropoulosa je prema izjava očevidaca bilo izvedeno kao smaknuće, a ne nužna samoobrana.

15 years old anarchist killed by Cops in the Center of Athens reports the video from the murder anda video from theAthens Riots

Naime, prema riječima očevidaca, policijski automobil je u subotu navečer prošao kroz Atenski kvart Eksarhia, koji je jako uporište anarhista i vanparlamentarne ljevice, a policija je nepoželjna jer je riječ o gotovo autonomnom području. Tu su se policajci prvo verbalno sukobili s grupom mladih i otišli. Nakon toga su se dva policajca vratila i nastavila verbalno prepucavanje i vrijeđanje, nakon čega je jedan od njih izvukao pištolj i s tri (ili dva, ovisno o izvještajima) metka pogodio Alexandrosa u prsni koš. Kasnije je tvrdio da se metak odbio i slučajno ga pogodio.

Čak su i neki mainstrema mediji pisali o tome kako su oba policajca privedena, jedan pod optužbom za ubojstvo s predumišljajem, a drugi za suučesništvo. Tu treba reći da policajci u Grčkoj (kao i drugdje), gotovo nikada ne budu osuđeni za ovakve zločine.

Početak prosvjeda

U Grčkoj fizički sukobi nisu ništa novo, niti nekoga iznenađuju. Anarhisti i vanparlamentarna ljevica se stalno sukobljavaju s policijom, a kao čest odgovor na državnu represiju pale banke, ekskluzivne dućane u centru grada, državne i policijske zgrade te sve ostalo što simbolizira kapitalizam i represiju. Takvi prosvjedi su vrlo ciljani, kao i uništavanje, te zbog toga imaju široku javnu podršku, što je jedino što omogućava takav razvoj pokreta i sukoba.

Nakon prve vijesti o ubojstvu, prosvjedi su krenuli u Ateni, ali su se brzo proširili u gotovo sve gradove u Grčkoj, tako da su već sada ovi prosvjedi okarakterizirani kao nešto što se još nije dogodilo u toj zemlji. Osim masovnih prosvjeda u većim gradovima, čak i u manjim mjestima, gdje ne postoje organizirane političke grupe, događaju se akcije, pa pristužu izvještaji poput ovoga: "20 osoba napalo policijsku stanicu molotovljevim koktelima", a sve se događa u mjestu od 10.000 stanovnika.

Prema svim izvještajima iz dana u dan sukobi su sve širih razmjera, a već prvi dan je sve prešlo granice organiziranih anarhista i vanparlamentarne ljevice, tako da možemo govoriti općoj pobuni u Grčkoj.

Tome treba i dodati da svi izvjštaji govore o tome kako se policija povlači, što znači da gubi kontrolu ili su je već izgubili, a prema neslužbenim informacijama, vlada razmatra mogućnost proglašenja izvanrednog stanja, što se nije dogodilo od vremena vojne diktature prije trideset godina.

Razlozi pobune

Neki od razloga su svakako nagomilano nezadovoljstvo reformama u zdravstvu, mirovinskom reformom, pokušajem komercijalizacije školstva, visokom stopom nezaposlenosti maldih do 25 godina, poskupljenjem hrane i činjenicom da čak petina Grčke živi ispod granice siromaštva.

Ovo ubojstvo je bilo samo "okidač", razloga za pobunu je i previše.

Trenutno je nemoguće predvidjeti što će se dalje dogoditi. Danas popodne će se prosvjedi i sukobi nastaviti, to je sigurno, jer pokop ubijenog mladića neće proći mirno.

Također, treba reći da je generalni štrajk, koji je već prije ubojstva najavljen za sutra, dodatan katalizator i mobilizirati će još veći broj ljudi, čime će Grča biti u potpunosti blokirana, ukoliko štrajk uspije.

Solidarnost

U akcijama solidarnosti u Berlinu je okupirana Grčka ambasada, u Londou također, u Hamburgu su najavjeni prosvjedi, u Zagrebu je osvanuo grafit na ambasadi, a u cijelom svijetu se pripremaju akcije kojima će se pokazati solidarnost s pobunom u Grčkoj.

U nastojanju da donesemo što više vijesti o tome što se zapravo događa u Grčkoj, sljedećih dana ćemo objaviti neke od izvještaja, odnosno sažetke i pokušati objasniti cijelu situaciju, a u svemu tome treba objasniti kontekst u kojem se ovo događa, jer Grčka ima specifičnu povijest i situaciju.

S druge strane, ove događaje svakako treba gledati kao posljedicu krize kapitalizma koja pogađa svijet, a razne kulminacije i urbane borbe su se događale već u Francuskoj, Danskoj, Nizozemskoj, Njemačkoj i drugdje...

Na engleskom izvještaje iz "prve ruke" potražite na:

Balkan Decentralized Network [1]

athens.indymedia.org/?lang=en [2]

libcom.org/tags/greece-unrest [3]

www.occupiedlondon.org/blog/ [4]

teacherdudebbq.blogspot.com/ [5]This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=56305

Links in this article
  [1] http://www.hideandbrowse.com/cgi-bin/nph-proxy.cgi/000000A/http/balkans.puscii.nl/?q=content/15-years-old-anarchist-killed-cops-center-athens-reports-video-murder-anda-video-theathens-r
  [2] http://athens.indymedia.org/?lang=en
  [3] http://libcom.org/tags/greece-unrest
  [4] http://www.occupiedlondon.org/blog/
  [5] http://teacherdudebbq.blogspot.com/