KONTRAPUNKT

Zauzet grčki konzulat u Berlinu

Iz drugih izvora / Protest & Survive
Posted by admin Dec 09, 2008 - 03:09 PM

Grupa demonstranata zauzela je jutros (8.12.) konzulat grčke ambasade u Berlinu. Radi se o simpatizerima javnih protesta u Grčkoj zbog ubistva 15-godišnjeg učenika tokom vikenda u Atini.

Petnaestak osoba mirno je zaposelo zgradu konzulata. Službeniku ambasade, uručili su rezoluciju kojom protestuju protiv smrti jednog mladića ustreljenog policijskim oružjem u subotu u Atini. Oni za taj tragični događaj kao i za prateće javne nemire optužuju grčku vladu.

Razgovor između demonstranata i diplomatskog osoblja je u toku, saopštio je portparol ambasade. Prilaze zgradi u zapadnom delu Berlina osigurava oko 120 pripadnika snaga reda. Policija je potvrdila da nema nasilja i izgreda i da samo „posmatra" stanje. Druge pojedinosti nisu objavljene.


foto: de.indymedia.org

Na prozoru konzulata okačen je transparent na kojem se parolama na grčkom i nemačkom jeziku država upoređuje sa hladnokrvnim ubicom. Sa balkona su bačeni leci sličnog sadržaja i pozivom na solidarnost sa uhapšenim i ranjenim demonstrantima u Grčkoj.

Nacionalni barjak na jarbolu ispred konzulata zamenjen crveno-crnom zastavom spuštenom na pola koplja. U međuvremenu , nemačko Ministarstvo spoljnih poslova turiste službeno je upozorilo na nemire u Grčkoj. Ističe se da i narednih dana, pogotovo u Atini, treba računati sa izgredima.

Berlin, Goran Goić

 

Izvor: Deutche Welle [1]This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=56304

Links in this article
  [1] http://www.dw-world.de/dw/article/0,,3858271,00.html?maca=ser-Blic%20Online-2569-html-box