KONTRAPUNKT

Grčka: Masovni štrajk zatvorenika

Iz drugih izvora / Protest & Survive
Posted by nikita Nov 13, 2008 - 12:44 PM

Atina -- Hiljade štrajkača glađu u grčkim zatvorima produžiće protest pošto su odbili predlog vlade za znatno smanjenje broja zatvorenika u zatvorima.

Portparol grupe Inicijativa za prava zatvorenika Anita Mihailidu rekla je da nisu uspeli da postignu sporazum sa vladom posle desetodnevnog štrajka glađu. Ona je rekla da je broj zatvorenika koji štrajkuju glađu ove nedelje porastao sa 4.000 na 5.800.

Ministar za pravosuđe Sotiris Hacigakis rekao je da je vlada predložila da se preispitaju mogućnosti za davanje uslovnih kazni i oslobađanje onih koji su u zatvoru pre suđenja, čime bi moglo da se oslobodi 1.500 od 12.000 zatvorenika.

Mihailidu je rekla da taj predlog nije uzeo u obzir osnovne zahteve za popravljanje uslova u 24 zatvora u zemlji, uključujući bolje lečenje i programe za profesionalno usavršavanje.

"Ministar nije razmatrao suštinske zahteve zatvorenika. Ali, rešenje mora da se nađe brzo zato što su mnogi zatvorenici sve slabiji. Nadam se da vlada neće da čeka da bude žrtava pre nego što počne odlučno da deluje" rekla je ona.

Kako navodi agencija AP, veliki broj istaknutih Grka, uključujući i bivše političke zatvorenike iz vremena diktature 1967-74, podržali su zatvorenike i pozvali vladu da preduzme hitne mere.

Izvor: Beta

This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=56258