KONTRAPUNKT

SAD nude ruku pomirenja Iranu

Iz drugih izvora / Evil Empire
Posted by Krusty Jul 19, 2008 - 02:31 PM

Sjedinjene Američke Države nisu demantovale vest da će idućeg meseca otvoriti američko diplomatsko predstavništvo u Iranu. Britanski list „Gardijan“ piše da SAD planiraju da otvore takozvanu interesnu sekciju u Teheranu, što bi bilo njihovo prvo predstavništvo u Teheranu za poslednjih 30 godina.

Svega nekoliko dana nakon što su izvori iz Pentagona rekli da je Džordž Buš, predsednik SAD, blizu odluke da Izraelu da zeleno svetlo za napad na Iran, američki zvaničnici kažu da se ideja o diplomatskom predstavništvu „razmatra, ali da se u vezi s njenom realizacijom ne preduzimaju aktivne mere“.
Stejt department je saopštio da se politika prema Iranu nije promenila, ali da SAD žele da pruže ruku Irancima. Istovremeno je iz Vašingtona stiglo iznenađenje u vidu Vilijama Bernsa, državnog podsekretara i trećeg po rangu američkog diplomate, koji će prisustvovati pregovorima s Irancima o njihovom nuklearnom programu u Ženevi u nedelju.
Teheran ima svoju interesnu sekciju u Vašingtonu, koja obrađuje zahteve za vizu i omogućava Iranu da bude prisutan na tlu SAD. Ali SAD nemaju diplomatsko predstavništvo u Iranu još od krize talaca 1979, a Iranci moraju da putuju u Dubai da bi dobili američku vizu.
Činjenica da Buš šalje tako visokorangiranog diplomatu kao što je Berns na pregovore u Ženevu govori o velikoj promeni u predsednikovom tvrdokornom stavu prema Teheranu, jer je to najbliži kontakt dveju zemalja od Iranske revolucije 1979. To je značajno odstupanje od Bušovog dosadašnjeg odbijanja da razgovara s Teheranom dok ne odustane od programa obogaćivanja uranijuma. Londonski „Tajms“ pisao je da Vašington razmatra da pošalje konzularno osoblje u švajcarsku ambasadu u Teheranu koje će se baviti izdavanjem viza.
Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je pozdravio tu nameru.
„Za sada nismo dobili bilo kakav zvanični zahtev, ali smatramo da razvoj odnosa dveju zemalja predstavlja nešto što je ispravno“, rekao je on. „Svaki predlog u tom smislu može da se razmotri i mi ćemo ga povoljno primiti.“
SAD su do prekjuče odbijale da učestvuju čak i u preliminarnim razgovorima s iranskim zvaničnicima. Bela kuća je ublažila stav jer smatra da je sporazum s Teheranu moguć pre isteka Bušovog mandata u novembru ove godine. Pre sedam dana izraelski ministar odbrane je izjavio da je njegova zemlja spremna da preduzme mere protiv Irana ukoliko se oseti ugroženom. Ehud Barak je u Tel Avivu izjavio da je Izrael „u prošlosti dokazao da neće oklevati da reaguje kada su mu bezbednosni interesi ugroženi“.

Izvor: www.blic.co.yu


This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=56160