KONTRAPUNKT

Atina, Grčka: eksproprijacija robe iz supermarketa

Vesti sa fronta / Protest & Survive
Posted by Krusty Jul 19, 2008 - 07:34 AM

"Oko 30 osoba, u nedelju popodne, zauzelo je supermarket “Sklavenitis” u ulici Harilaou Trikoupi, kradući hranu..."

Ono što sledi je obaveštenje, koje se pojavilo na adresi http://athens. indymedia. org.

Danas, 31.5. u 12:30h desila se intervencija protiv visokih cena, unutar velikog supermarketa “Sklavenitis” u ulici Harilaou Trikoupi. Roba neophodna za osnovne potrebe je eksproprirana (hrana, deterdženti, itd.) i data prolaznicima na popularnoj pijaci Exarchia, zajedno sa flajerima i sledećim tekstom:

“Zadnji put, svedoci smo (direktno i indirektno) fenomena koji je uvek bio deo strategije gazda i uopšte autoritaraca. Neophodne stvari prodaju se po besramnim cenama, zato što “slobodno tržište” tako radi. Ista “slobodna ekonomija” koja nas prisiljava da izgubimo polovinu naših života na radnim mestima-tamnicama za 600 evra. Osnovne potrepštine koje trebamo, koje su proizvedene u našoj zajednici, prodaju se za skoro duplu cenu, u odnosu na ostale evropske zemlje. U isto vreme, hrana koju koristimo svaki dan u našoj kuhinji, kao što je ulje ili maslinovo ulje, i dalje je van kontrole, dok oni pričaju o hiljadama tona zagađenog mineralnog ulja. Vlada i ministri pričaju o nekakvim spekulantskim fenomenima, pokušavajući da iskoriste smešne komunikacione trikove (pogledajte samo njihovo 41 sredstvo za smanjenje visokih cena) kako bi izbegli socijalne nemire. Zajedno sa već poznatim medijima (TV, novine) koji se slažu sa svime šta njihovi šefovi kažu. Naravno, ostatak političkih partija neće ostati van igre, pričajući uopšteno o nekontrolisanom tržištu, zalažući se za izolaciju spekulanata i za razvijanje potrošačke svesti. Svesti metodički proizvedene – što se podrazumeva – kroz TV reklame i sistematsku ultra konzumersku kulturu.

Pošto mi odbijamo da se pridružimo ovoj igri, mi provodimo u delo naš sopstveni paket mera protiv nekontrolisanih spekulacija!

EKSPROPRIJACIJA!
SVIH ONIH PROIZVODA KOJE PROIZVODIMO
SVE JE UKRADENO
SVE JE NAŠE

LJUTI POTROŠAČI

Izvor: infoshop. org
Prevod KONTRAPUNKT


This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=56156