KONTRAPUNKT

Japan: Anti-G8 vesti

Vesti sa fronta / Protest & Survive
Posted by Krusty Jun 30, 2008 - 12:33 PM

Počeli su protesti protiv G8 samita 2008. U četvrtak demonstracije protiv sastanka G8 ministara su se odvijale u Kjotu. Postoje tri protestna kampa u Saporu (Sapporo), gradu najbližem Lejk Toji (Lake Toya), gde će se G8 samit i održati između 7. i 9. jula. Postavljeni su alternativni medijski centri u Saporu i Tokiju, kao i mreža advokata spremna da podrži demonstrante. Dešavanja, konferencije i demonstracije su zakazane za nadolazeću nedelju. Mnogi aktivisti iz raqznih zemalja doputovali su u Japan, među njima i anarhisti/kinje, kao i sindikalne grupe iz drugih azijskih zemalja.

Mreža NVO-a lobiraće G8 da promene svoj politički kurs. “G8 akciona mreža” odbacuje G8 kao nelegitimne, a grupe iz ove mreže organizovale su u nedelju “Tokijske anti-G8 zvučne demonstracije”. Glavna internacionalna antikapitalistička konferencija “Kontra G8 internacionalni forum” počinje u ponedeljak u Tokiju i Hokaidu. Kao što je to bio slučaj i u prošlosti, mnoge od grupa i organizacija učestvuju u mobilizaciji uprkos svojim različitim pozicijama.

U međuvremenu, policija pokušava da delegitimiše i podeli pokret. Više od 40 ljudi je uhapšeno pre dve nedelje, a skvotovi su pretraženi. Nakon racije u sindikalnoj kancelariji u radničkom kraju Kamagasaki u Osaki, usledili su sukobi sa policijom koji su trajali nekoliko dana.

Od utorka pooštrena je kontrola na Narita internacionalnom aerodromu (Narita International Airport) u Tokiju. Stranci se ispituju i pretresaju i do 12 sati. Od nekih se traži da predstave detaljne planove svojih aktivnosti za svaki dan svog boravka u Japanu. Ovog proleća, japanska vlada je promenila uslove za ulazak u zemlju.

Prošlog augusta, Nemačka federalna policija (BKA) prosledila je japanskim istraživačima informacije o mrežama i koalicijama koje su učestvovale u anti-G8 protestima u Hejligendamu (Heiligendamm) tokom 2007 godine. Japanska policija je otputovala u Berlin da upozna načine borbe protiv protesta. Predsednik BKA, Zirke (Mr Ziercke), obećao je da će nastaviti da prosleđuje “sve relevantne informacije”.

Tokom protesta protiv G8 samita 2007, nemačka policija sakupila je veliku bazu podataka sa fotografijama i otiscima, koja uključuje svih 1800 osoba koje su uhapšene tokom protesta. Iako je mali broj njih optužen za nešto, ova baza podataka nije uništena. Naravno,  prisustvo na ovakvoj listi je dovoljno da se zabrani ulazak u zemlju tokom samita.

Sindikalcima koreanske “Konfederacije sindikata” takođe nije dozvoljen ulazak. Kao i italijanskom filozofu i aktivisti Toni Negriju. Juče, dva medijska aktivista iz kolektiva “In-Media” iz Hong Konga, uhapšena su na aerodromu.

Policija je spremila postere 'upozorenja' japanske javnosti o protestima, poredeći ih sa londonskim postavljanjem bombi u 2005-oj godini. Jedan od postera prikazuje demoliran londonski autobus naspram fotografije spaljenog auta u Rostoku. Od javnosti se traži da prijavi sumnjive osobe policiji. Hoteli širom Japana su dobili instrukcije da šalju policiji fotokopije svih pasoša stranih gostiju.

U dolazećoj nedelji odvijaće se protesti protiv G8 samita širom sveta, uključujući Francusku, Nemačku, Belgiju, Holandiju, Španiju i Baskiju.

Osnovne informacije:
* G8 akciona mreža: <http://www.jca.apc.org/alt-g8/en>

* Ne G8! Japan: <http://a.sanpal.co.jp/no-g8>

* Kontrola i provera na ulasku: <http://www.debito.org/?p=1752>  

* Instrukcije za hotele: <http://www.debito.org/?p=1764>

* Policijska kampanja posterima:
www.gipfelsoli.org/rcms_repos/images/38/g8-poster-1-of-1.jpeg

* Kontakt:
Mary Brookes (in Japan) +81 80-3206-5959

[Gipfelsoli Infogroup, MediaG8way]

Pres izdanje, 27. jun 2008.

Izvor: infoshop.org
Prevod: KONTRAPUNKT

This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=56150