KONTRAPUNKT

Makedonija: Studenti/kinje se okupili u znak sećanja na '68. i da bi tražili promene

Vesti sa fronta / Protest & Survive
Posted by shmrko Jun 27, 2008 - 09:00 PM

U sredu, 25. 06. 2008, oko podneva, više od 100 studenata/kinja se okupilo na platou ispred Državnog univerziteta "Sveti Ćirilo i Metodije" u Skoplju, ispred Pravnog, ekonomskog i filozofskog fakulteta. Grupa koja je organizovala ovu akciju, tokom pretrodnih meseci je organizovala još pet akcija zaredom - uglavnom otvorene diskusije, a manifestacija održana u sredu je bila finale ovog semestra.

Nastupala su dva skopska benda. PMG Collective, čuveni elektropank bend je otvorio koncert, držani su politički govori, i levičarski indie punk bend Fighting Windmills je nakon toga odprašio svoj set.


PMG Collective

Cilj ovog dešavanja bilo je odavanje počasti globalnom pokretu iz 1968. Ali puno više pažnje je bilo usmereno na sadašnjost.


Fighting Windmills

U govorima upućenim studentima/kinjama, pod motom "Mi smo realni i mi zahtevamo nemoguće", istaknuto je da je više nego neophodna hitna pobuna - orgomne školarine moraju biti ukinute i univerzitet mora da bude vraćen studentima kao autonomni prostor u kome bi dekani i profesori imali ulogu uprave umesto vlasti. Pomenuta su i ostala pitanja koja su se ticala šireg društvenog konteksta - istaknut je snažan antinacionalizam, kao i kritika državne politike u pogledu NATO-a i rata u Iraku pošto Makednoska vlada nastavlja da troši znatan deo budžeta u vojne svrhe.

Manifestacija je okončana pre nego što je predviđeno zbog neočekivane kiše, ali bez obzira na to, jasno je poručeno da mladi ljudi ne odobravaju trenutnu situaciju. Ono što je takođe važno je činjenica da se u Makedoniji sve više dešavaju levičarske aktivnosti koje sprovode mladi.

Izvor: Infoshop [1]
Prevod: KONTRAPUNKTThis story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=56146

Links in this article
  [1] http://news.infoshop.org/article.php?story=20080626202621886