KONTRAPUNKT

Protesti u Francuskoj i Nemačkoj

Iz drugih izvora / Protest & Survive
Posted by Krusty Jun 17, 2008 - 10:33 PM

Pariz, Frankfurt -- Nekoliko desetina hiljada francuskih radnika protestovalo je protiv reforme penzionog sistema i 35-časovne radne nedelje.

Međutim, francuski sindikati ocenjuju da je odziv radnika bio manji od očekivanog. Relativno mali odziv radnika, prema procenama francuskih sindikata, mogao bi da ohrabri predsednika Nikolu Sarkozija da izvrši pritisak da se sprovedu njegove reforme, uprkos nekoliko meseci protesta.

Moćni sindikati CGT i CFDT planirali su za danas masovne demonstracije protiv namera vlade da poveća broj godina rada potrebnih za dobijanje pune penzije sa 40 na 41, i da se poslodavcima da više prostora da produže 35-satnu radnu nedelju.

Veliki štrajkovi 22. maja malo su učinili u usporavanju reforme penzionog sistema i sidikati su danas sočeni sa zamorom radnika koji preti da oslabi učinak akcije.

Vlada će sutra dobiti na razmatranje novi zakon o izmenama 35-časovne radne sedmice koju su pre 10 godina uveli socijalisti, a za koju Sarkozijevi centristi kažu da je "ekonomska katastrofa."

Nema
čka: 40.000 radnika u štrajku

Više od 40.000 zaposlenih u metalurgiji i elektronskoj industriji nemačke štrajkovalo je danas, zahtevajući da se produži rok procedure za sticanje prava na prevremnu penziju, saopštio je sindikat IG Metal.

Rad u fabrici automobila Daimler u Bremenu, na severu Nemačke, bio je poremećen.

"Proizvodnja je ugrožena, ali ne nedostaje mnogo delova za proizvodnju i to se može nadoknaditi", rekao je predstavnik fabrike.

Ukupno 16.000 zaposlenih je odgovorilo na poziv sindikata na severu Nemačke, a oko 29.000 zaposlenih u jugozapadnom delu zemlje gde je fabrika automobila i fabrike opreme Boš, naveo je IG Metal.

Štrajkovi, započeti ovog meseca, traju obično po nekoliko sati.

IG Metal traži od rukovodstva da do 2010. godine važi procedura za sticanje prava na raniji odlazak u penziju. Ta procedura uspostavljena je u Nemačkoj uz finansijsku pomoć federalne vlade, ali samo do kraja 2009. godine.

"Samo mali deo zaposlenih može da radi do 65. godine što su godine za odlazak u penziju", rekla je jedan od rukovodilaca IG Metala Juta Blankau.

Predstavnici sindikata su odgovorili da žele "neke rezultate pre početka perioda godišnjih odmora". Za sutra se očekuju pregovori.

Izvor: Beta


This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=56125