KONTRAPUNKT

Marš podrške imigrantima u Rimu

Iz drugih izvora / Protest & Survive
Posted by Krusty Maj 27, 2008 - 09:43 AM

Rim -- Protestom u Pinjetu, multietničkom distriktu Rima, demonstranti pokazali solidarnost sa imigrantima čije su radnje tokom vikenda demolirane.

Manja grupa Italijana je u subotu motkama razbila bar, perionicu i prodavnicu hrane, uzvikujući uvrede na račun imigranata. Na maršu podrške zajedno su učestvovali levičarski nastrojeni Italijani i predstavnici imigrantskih grupa. Okupljeni na demonstracijama protiv nasilja traže bezbednost i toleranciju, a ne kontrolu vlade.

"Mi ovde demonstriramo protiv fašističkog nasilja i tražimo bezbednost. Ali, kada govorimo o bezbednosti, onda pod tim podrazumevamo duštvene i lične odnose, a ne ono što vlada nameće. Bezbednost će doći ukoliko se svako bude odgovorno ponašao", rekao je predsednik Socijalističke revolucionarne grupe Antonio Perace.

Pinjeto je kraj u Rimu koji naseljavaju imigranti iz Afrike i Azije. Policija još uvek nije identifikovala napadače, a komunalne službe još nisu uklonile staklo sa polupanih izloga.

"Vikali su nam - 'Marš napolje, stoko!' U dva minuta su uništili sve na šta su naišli. Imali su maske preko lica", kaže Kabir Hamajun, imigrant iz Bangladeša.

Novoizabrani gradonačelnik Rima, Đani Alemani, oštro je osudio incidente iako je tokom svoje kampanje na nedavnim izborima opužio upravo ilegalne imigrante kao glavni razlog kriminala u Italiji.

Izvor: B92


This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=56095