KONTRAPUNKT

Zabranjen prosvjed protiv Busha?

Iz drugih izvora / Evil Empire
Posted by shmrko Apr 03, 2008 - 04:56 PM

3. travnja - Hrvatska Vlada i Grad Zagreb zajednički pokušavaju onemogućiti prosvjed civilnih udruga protiv dolaska američkog predsjednika Georgea Busha u Zagreb. Ustvrdili su to na izvanrednoj konferenciji za novinare predstavnici organizatora prosvjeda - Centra za mirovne studije, Dokumente i Zelene akcije rekavši da su dobili usmenu informaciju iz Policijske uprave zagrebačke da će skup na Cvjetnom trgu biti zabranjen, iako je već dobio potrebno policijsko odobrenje.

Od ministra unutarnjih poslova Berislava Rončevića tražimo da se danas do 17 sati osobno očituje o tome zabranjuje li policija skup, te da, ako se do tog roka ne očituje, preuzme odgovornost za zbrku koja će tada nastati u javnosti, rekao je predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević, javlja Hina. Tomašević tvrdi da su organizatori prosvjednog skupa, predviđenog za sutra navečer na Cvjetnom trgu, iako su poštovali sve zakonske odredbe za prijavu i već dobili odobrenje od policije, dobili usmenu informaciju iz PUZ-a da će taj skup biti zabranjen. Dodao je da je Gradsko poglavarstvo već zabranilo njihov "Mirovni kamp" na kojemu je trebao biti prikazan film o politici Georgea Busha te je zaključio da Grad i Vlada zajednički žele zabraniti prosvjedne skupove zbog dolaska američkog predsjednika u Zagreb kako bi mu se dodvorili.

Skup na Markovu trgu, u organizaciji Vlade, na kojemu će Zagrepčanima govoriti američki predsjednik, također smatraju nelegalnim i nezakonitim jer Vlada nije, za razliku od njih, poštovala zakonom predviđenu proceduru. Tomašević je istaknuo da je u ovom slučaju riječ o političkoj, a ne sigurnosnoj zabrani kojom se Vlada želi dodvoriti predsjedniku Bushu.

Tomašević, ali i Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije i Vesna Teršelič iz Dokumente bili su jedinstveni u stajalištu da je riječ u licemjernom i bahatom ponašanju hrvatske Vlade. Teršelič je dodala da će se, usprkos zabrani skupa u previđeno vrijeme, članovi i simpatizeri tih triju udruga okupiti mirno kao obični građani s upaljenim svijećama na Cvjetnom trgu.

http://vijesti.hrt.hr/content/view/43557/10/

This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=56013