KONTRAPUNKT

Koža u grmlju

Iz drugih izvora / Argumenti
Posted by devijant Feb 18, 2008 - 12:01 AM

Iako „pod suncem ničeg novog nema“, jedne se stvari ponavljaju češće, a druge opet rjeđe. Ovo što se na evropskom istoku (a to znači i kod nas) dogodilo krajem prošlog vijeka zaista se ne dešava svaki čas. Nestao je, kao što znamo (a znamo jer smo preživjeli), čitav lanac tzv. realnog socijalizma. Raspali su se takorekuć preko noći režimi, koji su decenijama djelovali sigurno i stameno, maltene nesrušivo. Odjedared kao da ih je čarobni štapić pretvorio u prašak i pepeo, propadoše kanda ne bijahu od betona. Zajedno sa svojim partijama i njihovim bezbrojnim provjerenim članstvom.

U tim golemim metamorfozama mnoge su ljudske sudbine prošle više nego tragično, ali tako je bilo odvajkada. Zar npr. još grčki mit, taj nepresušni izvor zapadne mudrosti, ne bilježi brojne primjere gdje sinovi i kćeri stradavaju zbog krivice očeva i majki? Zar se i na našem terenu nije slično događalo? Jeste da se službena politika eksplicitno izjašnjavala protiv takve prakse, ali riječi su jedno, a život nešto drugo. Nikad nije bilo lako biti potomak poražene strane. Ni u mitu niti u životu.

Danas smo opet svjedoci drugačije, suprotne pojave. Nerijetko se događa da se djeca (i drugi unuci) nekadašnjih socijalista (čitaj partizana, ljevičara, komunista) odriču svojih roditelja, bližih i daljih predaka, njihovih ideja i vjerovanja, djela i nedjela. Kao da ih se stide, kao da su sa slomom bivšeg sistema svukli staru kožu i ostavili je negdje u grmlju. Kako u sadašnjim gorljivim monarhistima prepoznati djecu nekadašnjih republikanaca? Ako su ono i bili zmajevi, sad to više nisu iste zmije.

Naravno, uz režim su u pravilu išle i kojekakve privilegije. Takva su, kažu, bila vremena kad su uz zasluge išle dobre škole i obrazovanje, putovanja, ljetovanja i zimovanja, kuće i stanovi, karijere i poslovi. Toga se, međutim, ove nove prelivode i prebjezi najčešće ne odriču. Jednako se tako ne sjećaju (bar kao neke uspomene iz djetinjstva) ni drugih pogodnosti koje su uživali u onom bivšem, nestalom svijetu. Jer im je draži svaki sadašnji Cezar (čitaj vlast) od istine. I od rođenog oca i još rođenije majke.

Goran Babić

Izvor: Blic


This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=55900