KONTRAPUNKT

Smiju li znanstvenici javno govoriti o korupciji u akademskoj zajednici?

Iz drugih izvora / Reagovanja
Posted by devijant Jan 31, 2008 - 07:29 AM

Prije nekoliko mjeseci Matko Marušić s Medicinskog fakulteta u Zagrebu dao je intervju Glasu koncila. U intervjuu se kritički osvrnuo na svoj matični fakultet, ali i cijelu akademsku zajednicu. Među ostalim rekao je da “budući da nema kriterija ni mjerenja vrijednosti ili su kriteriji formalni, preniski, ili se izigravaju, u akademskoj se zajednici upravo korupcijom najčešće i napreduje u hijerarhiji i ugledu”.

Intervju je uzburkao duhove, a vodstvo Medicinskog fakulteta pokrenulo je stegovni postupak protiv prof. Marušića jer je prekršio godinu dana ranije uvedeno “pravilo zabrane govora u javnosti”. Nadalje, Matko Marušić mogao bi biti smijenjen i s mjesta glavnog urednika Croatian Medical Journal (CMJ), najuglednijeg hrvatskog medicinskog časopisa, koji je taj 62-godišnji profesor pokrenuo i uzdigao do svjetske prepoznatljivosti.

Korupcija, ali i nepotizam, plagiranje, sukob interesa i slične anomalije u hrvatskoj akademskoj zajednici teme o kojima se naveliko priča “off the record”.  Kada se, međutim, poneko od znanstvenika usudi o tome i javno progovoriti, stigne ga kazna. Primjerice, mladi filozof Tomislav Bracanović prošle je godine u javnosti kritizirao sukob interesa kod dodjele sredstava za projekte u filozofiji jer su svi članovi prosudbene skupine sami odlučivali o svojim projektima i visoko ih pozicionirali.

Bracanović je kasnije i javno razobličio slučaj plagiranja jednog poznatog filozofa.  Za sve to je “nagrađen”. Iako ima sve uvjete za znanstveno-nastavno napredovanje, ono se stalno sprječava. I Bracanovićev znanstveni projekt nikako da dobije prolaznu ocjenu iako na njemu surađuje i Neven Sesardić, u svijetu najugledniji hrvatski filozof znanosti.

Kako bi spriječile neugodnosti i moguće afere, neke su znanstvene instutucije, poput Medicinskog fakulteta, svojim zaposlenicima uvele zabranu medijskih istupa. Neki bi, pak, slične mjere tek željeli uvesti što opravdano izaziva otpor među znanstvenicima. Tako su nedavno na Institutu Ruđer Bošković članovi Znanstvenog vijeća zaključili da se davanje izjava medijima, intervjui i slično, kao iznošenje osobnog mišljenja, ne mogu  ograničiti ili zabraniti.

Mislim da je u svakoj demokratskoj sredini neupitno ljudsko pravo da intelektualci slobodno istupaju u javnosti. Štoviše, mislim da je ukazivanje na korupciju, sukob interesa, nepotizam, klijentelizam ili plagiranje u akademskoj zajednici i neka vrsta obaveze, a ne, kako se to često tumači, znak pomanjkanja ljubavi prema Hrvatskoj ili njezina izdaja. A onima koji će mi na to odgovoriti da se iznošenjem osobnog mišljenja šteti instituciji na kojoj znanstvenik radi, navodim primjer slavnoga Noama Chomskog. Jedan od vodećih intelektualaca današnjice u svojim istupima žestoko i radikalno napada ne samo predsjednika Busha i njegovu politiku nego i cjelokupnu Ameriku. Pa ipak Massachusetts Institute of Technology (MIT), na kome je profesor, nije mu zabranio da slobodno govori.

Autorka: Tanja Rudež

Izvor: Tabula rasa - Blog o otkrićima, znanstvenicima i politici znanosti [1]


This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=55858

Links in this article
  [1] http://www.reci.hr/blogs/tabula_rasa/archive/2008/01/25/smiju-li-znanstvenici-javno-govoriti-o-korupciji-u-akademskoj-zajednici.aspx