KONTRAPUNKT

Odmaganje Tadiću

Iz drugih izvora / Argumenti
Posted by devijant Jan 29, 2008 - 07:47 PM

Pre mesec dana „Blic“ je pisao o 400 prevarenih radnika iz Trgovišta. Najkraće: plate kasne; radnici blokiraju šlepere s proizvedenim cipelama; posle mesec dana uz posredovanje predsednika opštine potpisuje se sporazum; gazda isplaćuje radnike i cipele izvozi u Italiju... a onda od suda u Vranju traži da sporazum s radnicima poništi jer ga je, kaže, „potpisao pod prinudom“. Sudija uvažava njegove argumente, pa na vrata radnika u jesen 2007. stižu sudski izvršitelji da povrate gazdine pare, s kamatom koja je utrostručila dug... Čiča-miča, i završena još jedna priča o kapitalizmu u Srbiji.

U međuvremenu je suprug sudije postao gazdin advokat, a radnike primio ministar pravde i obećao da će slučaj ispitati, pa se posle nije javljao... i na tome se sve završilo. Do petka! Tada je u Vranju Mlađan Dinkić položio kamen-temeljac za Fabriku za proizvodnju obuće „Sanč“. Onaj isti „Sanč“ onog istog gazde koji je ojadio radnike iz Trgovišta!

Pođimo od pretpostavke da Dinkić nije znao za prevaru. Sasvim je moguće da u novinama čita samo političku rubriku, i on i ostali ministri, a da ih o ostalim zbivanjima u zemlji izveštavaju šefovi kabineta, ili ko god... Neka je došao u Vranje da svojim prisustvom podrži projekt za koji je iz NIP-a izdvojeno 400.000 evra, i neko se s gazdom slikao samo uz kolica i lopatu... Ali zamislimo radnike iz Trgovišta, koji izbegavaju sudske izvršitelje i teraju decu da ove lažu da nisu kod kuće... sve u nadi da će nepravda biti ispravljena.

Lopata betona koju je prosuo Dinkić zabubnjala je po poklopcu sanduka u kojem je sahranjena i njihova nada! Jer, šta drugo mogu da pomisle nego da nepravda koja ih je pogodila nije izolovan slučaj, već poredak stvari u zemlji u kojoj žive.

Pa kad Tadić bude računao koliko mu glasova nosi Dinkićeva podrška, neka oduzme četiristo glasova iz Trgovišta...

Momčilo Petrović

Izvor: Blic


This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=55852