KONTRAPUNKT

Vuk na vratima

Iz drugih izvora / Reagovanja
Posted by devijant Jan 29, 2008 - 07:33 PM

Neosporno, ovdje bolje (što će reći probitačnije) rabote od politike ne ima. Da nije tako, logično ne bi bilo ni silnih izbora, prvog, drugog i pedesetog kruga, lokalnih i republičkih, predsjedničkih i donedavno saveznih. Ako je ikad igdje ikakve demokratije bilo, vala je bilo ovdje i valjda nema nikoga a da u nešto bar nakratko nije izabran. Doduše, nezahvalni i nedotupavi narod ponekad i ponegdje ne izabere svog najzaslužnijeg sina, baš pravog domaćina i rođenog tribuna, ali to su samo izuzeci, koji potvrđuju pravilo. Ni Staljin nije odmah izabran.

Kao što znamo, tu se i ne bira toliko između kandidata koliko između opcija. Dilema je navodno presudna - hoćemo li u Evropu ili u Afriku te, ako ćemo ipak u Evropu, hoćemo li tamo spreda ili otpozadi. Tako nekako, tako otprilike glase sukobljene alternative. Ako sudimo po viđenijim komentarima provjerenih stručnjaka za ovdašnje mentalitete.

Za to vrijeme ovi što su već odavno u Evropi (Švabe naime), sad kad su se udružili sa rumunskom i bugarskom sirotinjom, odjedared ostaju bez posla i radikalno uvećavaju svoju već postojeću nezaposlenost. Finska (a multinacionalna) kompanija „Nokija“, u ovom slučaju bitna tek kao predstavnik krupnog kapitala, zatvara pogone po Njemačkoj i seli na istok Evrope, tamo gdje su nadnice znatno manje (niže), a profit utoliko veći. „Nokiju“ će naravno uskoro slijediti i drugi profiteri jer je profit kao voda, bezimen i bezosjećajan, a surov i efikasan i jer se on, sebe radi, drugačije ponašati ne može.

Šta je u postojećoj situaciji pametno, da ne kažemo mudro i razumno? Da se bavimo izborima između prednje i stražnje varijante ili da svu pažnju obratimo „Nokiji“ čiji će talas i nas uskoro zapljusnuti? Pošto su ovdje plate i nadnice malene da manje biti ne mogu, bolje je da se ipak bavimo izborima. Kapital će doći i ako ga ne zovemo. Jer njega ne privlače toliko izborne proklamacije i druga blistava zaklinjanja u evropsku perspektivu koliko šansa da ovdje zaradi više nego drugdje.

Za to vrijeme mi ćemo i dalje glasati. Jest da je na demokratskim izborima glavu izgubio čak i Sokrat, ali je to bilo davno pa još u Ateni.

Goran Babić

Izvor: Blic


This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=55850