KONTRAPUNKT

Kako se Marks radovao globalizmu

Iz drugih izvora / Argumenti
Posted by devijant Jan 29, 2008 - 07:29 PM

Globalizam i komunizam - Protivnicima globalizma, naročito zagriženim komunistima, neće biti prijatno da čuju da je Marks još sredinom prošlog veka ne samo predvideo, već i pozdravio globalizam kao poglavlje ljudske istorije u kome će - pred neizbežnim nadiranjem kapitala - biti ukinute državne, nacionalne i verske granice. Poznati ekonomista i višestruko nagrađeni autor Fridman u delu „Svet je ravan“ ima za to neoborive dokaze citirajući - ni više ni manje - Marksov „Komunistički manifest“. Marks je, prema njemu, očekivao od globalizma da će - ukidanjem svih drugih suprotnosti - učiniti kristalno jasnim samo jednu važnu: onu između radnika i njihovih gazda. Njeno sagledavanje nije, ipak, bilo dovoljno da - kako je Marks pogrešno verovao - ubrza slom kapitalizma.

Istinitost istorije - Da li su istorijski prikazi istiniti? Postoje ozbiljni razlozi da se u to sumnja jer svi naši savremenici koji su nešto strašno iskusili listom izjavljuju da „nema tih reči koje bi to što su doživeli mogle da opišu“.

Vernici i nevernici - Vernicima je, po definiciji, lakše jer tačno znaju i kome se i zašto obraćaju. S nadom da će biti ne samo saslušani, već i uslišeni. Mogu se, ako ništa drugo, tešiti da se svrsishodno obraćaju. Da nisu ni sami ni napušteni. Nevernicima je, takođe po definiciji, potrebna veća čvrstina jer dobro znaju da su prepušteni samo sebi. Da za svoje jade moraju sami da traže leka.

Dusan Miklja

Izvor: Blic


This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=55849