KONTRAPUNKT

Za ubistva u SAD optužen 121 ratni veteran

Iz drugih izvora / Evil Empire
Posted by devijant Jan 14, 2008 - 05:33 PM

Vašington, 13. januara – Spoljni ratovi Amerikanaca nastavljeni su, na specifičan način, i po njihovom povratku kući. Bar 121 učesnik bitaka u Iraku i Avganistanu počinio je u domovini ubistvo, ili je pod optužbom za takav zločin. U ekskluzivnom napisu ovo danas otkriva „Njujork tajms“, pozivajući se na podatke do kojih je došao istraživanjem širom SAD. Pomenuta brojka, dodaje, predstavlja „najmanju moguću“, jer poprilično sličnih slučajeva, koji su se dogodili u proteklih šest godina, nije službeno registrovano.

Izveštaj potvrđuje strahove da i najudaljenija poprišta deluju kao svojevrstan pakleni bumerang miru. Preživljene traume preusmeravaju se, često, u nasilje prema bližnjima.

Trećinu žrtava veterana s dva najveća savremena bojišta čine njihove supruge, devojke, rođaci pa čak i deca – precizira list. Uz to, svaki četvrti od onih koje su takođe usmrtili kad su došli u otadžbinu bio je neko od njihovih – saboraca. Crna hronika upotpunjena je i podatkom da je 13 počinilaca takvih zločina izvršilo samoubistvo.

Za talas destrukcije i autodestrukcije ljudi koji prethodno većinom nisu imali kriminalni dosije navode se mnogi razlozi. Ponajviše – traume preživljene na ratištima, dejstvo alkohola, nesređeni porodični odnosi, nedostatak odgovarajućeg socijalnog staranja...

List precizira da je broj ubistava veterana u vreme avganistanskog i iračkog rata povećan za 89 odsto u poređenu sa istim periodom od šest godina koje su im prethodile. Pentagon je odbio da komentariše podatke, uz opasku portparola da je „pažnja medija povećana“ na slučajeve koji su se odigrali posle terorističkih udara 11. septembra 2001. godine otetim putničkim avionima na Njujork i Vašington.

Do ovih podataka njujorški dnevnik je došao, kaže, raznovrsnim uvidom. Uzeti su u obzir – lokalni medijski izveštaji, nalazi policijske istrage, sudski i vojni zapisnici, kao i izjave optuženih, rodbine nastradalih, pravnih zastupnika obeju strana. Za objašnjenje ovog fenomena korišćene su i dijagnoze niza medicinskih stručnjaka.

M. P.

Izvor: Politika


This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=55793