KONTRAPUNKT

Pretvaranje birača u ovcu

Iz drugih izvora / Argumenti
Posted by devijant Jan 09, 2008 - 02:48 PM

Možda će se nakon predstojećih izbora ovdje nešto i promijeniti, ali ako se i izmijeni, sve će ostati isto. Jer živimo u epohi u kojoj se događaju isključivo kozmetičke popravke i stvari se mijenjaju jedino zato da bi ostale iste. Naravno, ako za kriterij uzmemo napredak tehnologije, mnogima se može učiniti da je u kratkom razdoblju naš život postao bitno bolji. Sa ulica su nestali krševi, gradski autobusi se tu i tamo operu, nema djeteta bez mobilnog telefona, banke cvatu na svakom koraku, više je TV stanica nego dobrih programa, a ni WC-i ne vonjaju kao nekad. Nesumnjivo, napredak je vidljiv.

S druge strane, u Srbiji koja je dala tolike velikane, pisce i slikare, muzičare i naučnike, ideologe i političare, doktore i profesore, nebrojena znamenita imena iz najrazličitijih oblasti ljudskog duha i stvaralaštva, u toj i takvoj zemlji prijavljuju se za izbore za predsjednika države, tj. za glavu naroda, pored ozbiljnih ljudi još i kandidati čije mjesto nikako ne bi smjela biti ministarska fotelja (kako nažalost jest). Nije to pitanje demokratije i prava svakog da bude šta hoće, već je to pitanje pristojnosti. U pristojnoj državi, naime, ne može gospodin iz pliocena sjesti u ministarski fotelj (a praistorijski gentlmen je onaj koji optuži novinare da, sodomije radi, nasrću na ovce), niti takav nepristojni svat može biti kandidat za šefa države. Iz razloga dobrog kućnog vaspitanja i nacionalne kulture.

Sad se postavlja pitanje - koja je promjena veća, značajnija? Ona prva gdje je očit boljitak i napredak, brzo i svestrano priključenije na savremena civilizacijska dostignuća ili ova druga pojava, ovo reteriranje i nazadak, povratak u diluvij i primitivnost, kabadahijluk drumskog pustahije, ovo domaćinsko čudo iz kamenog doba, koje nema nikakve veze ne sa tamo nekom tuđom (i neprijateljskom) Evropom, već sa vlastitom tradicijom i kulturom, sa sopstvenim boljim običajima i običajnim pravom? Sa elementarnom uljuđenošću našega čovjeka.

Ne, ne može se ne vidjeti prostakluk. Ne mogu se zatvarati oči pred siledžijstvom, niti se neandertalac može pojaviti na glasačkom listiću.

Goran Babić

Izvor: Blic


This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=55768