KONTRAPUNKT

CIA je skrivala snimke od komisije o 11. rujnu

Iz drugih izvora / Evil Empire
Posted by devijant Dec 25, 2007 - 08:49 AM

CIA je sinoć negirala tvrdnje da je namjerno ometala istragu i sakrivala videosnimke ispitivanja dvaju osumnjičenih terorista od kongresne komisije o napadima na New York i Washington.

Glasnogovornik CIA-e Mark Mansfield rekao je da agencija nikad nije dobila izričit zahtjev da preda te snimke, za koje se sumnja da su zabilježile mučenje zatvorenika simuliranjem utapanja. Dodao je da su ispitivanja snimljena 2002., a da je CIA čekala da komisija završi s radom, prije nego što su snimke 2005. uništene.

No, memorandum bivšeg direktora komisije Philipa Zelikowa, koji je objavio New York Times, pokazuje da je komisija još 2003. i 2004. od CIA-e tražila sve “dokumente”, “izvješća” i “informacije” povezane s ispitivanjima osumnjičenih terorista. Direktor CIA-e George Tenet 2004. rekao je da je agencija već “predala na reviziju” sav relevantan materijal.  

Zelikow je u memorandumu napisao da je potrebna daljnja istraga ovog slučaja, kako bi se ustanovilo je li agencija postupala ilegalno.    

Kako piše londonski The Sunday Times, bivši šef CIA-ine tajne službe, Jose Rodriguez, koji je naredio da se snimke unište, već je najavio da će zatražiti imunitet u zamjenu za svjedočenje pred odborom za obavještajne službe Zastupničkog doma Kongresa. Analitičari tvrde da je nemoguće da je Rodriguez takvu odluku donio sam, a postoje i informacije da je CIA tražila savjet od najmanje četiri djelatnika Bijele kuće, uključujući i savjetnika potpredsjednika Dicka Cheneyja.

Piše: Nikolina Šajn

Izvor: Jutarnji.hr, AP


This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=55725