KONTRAPUNKT

FBI planirao masovna hapšenja u SAD

Iz drugih izvora / Evil Empire
Posted by devijant Dec 24, 2007 - 04:34 AM

Bivši direktor FBI Džej Edgar Huver imao ja plan da uhapsi 12.000 Amerikanaca za koje je mislio da predstavljaju potencijalnu pretnju za nacionalnu bezbednost, objavljeno je u dokumentima sa kojih je skinut znak poverljivo, piše Njujork tajms, prenosi BBC.

Tadašnji šef FBI poslao je svoj predlog američkom predsedniku Hariju Trumanu neposredno posle početka Korejskog rata 1950. godine, piše Njujork tajms. On je zatražio od predsednika da masovno hapšenje proglasi neophodnom merom u borbi protiv “izdaje, špijunaže i sabotaže”. Ne postoje dokazi da je bilo koji deo plana bio ikada odobren. Huver je takođe želeo da predsednik Truman suspenduje vekovima staru zakonsku obavezu da se uhapšeno lice odmah privede sudu, koje pojedinca štiti od nezakonitog hapšenja. Bivši direktor FBI je planirao da uhapsi osumnjičene u vojsci SAD i federalnim zatvorima, a lista sa imenima osumnjičenih godinama je bila sastavljana.

“Lista sada sadrži imena otprilike 12.000 pojedinaca, od kojih su 97 odsto građani Sjedinjenih Američkih Država”, napisao je tada Huver. Njujork tajms nije dao detalje o identitetima onih koji su bili na listi.

SAD su prošle nedelje otkrile ovaj plan zajedno sa drugim dokumentima iz ere Hladnog rata u periodu od 1950-1955. godine.

Izvor: BlicThis story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=55724