KONTRAPUNKT

Čaves: SAD izazivaju rat

Iz drugih izvora / Evil Empire
Posted by devijant Dec 20, 2007 - 12:56 AM

Karakaas -- Venecuelanski predsednik Ugo Čaves optužio je danas SAD da pokušavaju da zavade zemlje Latinske Amerike.

"Kako je tužan dan u kome nas severnoamerička imperija, koja teži da vlada svetom, vodi ka bratoubilačkom ratu", rekao je Čaves očito misleći na suseda, američkog saveznika Kolumbiju, javio je Rojters.

"Sada ta imperija pokušava da izazove građanski rat u Boliviji. Ukoliko žele da neka od naših zemalja eksplodira, eksplodiraće ih nekoliko", upozorio je Čaves u govoru održanom povodom godišnjice smrti borca za nezavisnost Latinske Amerike Simona Bolivara.

Socijalistički lider je odbacio tvrdnje Vašingtona da je njegova vlada prokrijumčarili 800.000 dolara da bi uticala na predizbornu kampanju u Argentini.

Do skandala je došlo u avgustu, kada su carinici na aerodromu u Buenos Ajresu od američko-venecuelanskog biznismena Gvida Antoninija Vilsona oduzeli prtljag novca i uprkos tome mu dozvolili da napusti Argentinu.

Američki javni tužilac je naglasio da je novac bio namenjen pružanju finansijske podrške Kristini Fernades, koja je kao prva žena u istoriji Argentine pobedila na predsedničkim izborima održanim 28. oktobra.

Čaves je odbacio tvrdnje da je njegova vlada umešana u trafiking novca, koji su otkrili argentinski carinici i objasnio da je skandal pokušaj vlade SAD da mu naruše ugled.

On je negirao i tvrdnje Vašingtona da su tri venecuelanska biznismena, uhapšena prošle sedmice u Majamiju, tajni agenti njegove vlade.

"U stvari, ti biznismeni, optuženi da su agenti, nisu naši agenti, ali mi imamo prijatelje koji nas informišu", rekao je Čaves.

Izvor: B92, Tanjug

This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=55711