KONTRAPUNKT

SAD smatra da ima pravo otimati strane državljane

Iz drugih izvora / Evil Empire
Posted by devijant Dec 03, 2007 - 01:00 AM

London - SAD smatra kako ima pravo “otimati” strane državljane koji su u SAD-u osumnjičeni za kaznena djela, piše londonski Sunday Times.

Odvjetnik američke administracije britanskom je prizivnom sudu rekao da je otimanje stranih državljana moguće prema američkom zakonu jer je to dopustio američki Vrhovni sud.

Dosad se smatralo da Sjedinjene Države sebi uzimaju za pravo otmice samo osumnjičenih za terorizam, koji su potom CIA-inim zrakoplovima prebacivani u zemlje u kojima su zakoni mnogo manje strogi prema mučenju.

No, ovo je prvi put da je američka vlada jasno na stranom sudu izjavila da se to odnosi na bilo koga osumnjičenog za kazneno djelo u SAD-u, bez obzira na državljanstvo i bez obzira na to gdje se nalazi.

Pravni stručnjaci potvrdili su za Sunday Times da SAD smatra izručenje samo jednim od načina da privede osumnjičene strance. To je stajalište izneseno tijekom saslušanja o slučaju bivšeg direktora nogometnog kluba Chelsea Stanleyja Tollmana i njegove supruge.

Tollmanovi, koji kontroliraju hotelsku grupu Red Carnation i imaju prebivalište u Londonu, u SAD-u se traže zbog bankovne prijevare i izbjegavanja plaćanja poreza, a na britanskim sudovima se opiru izručenju.

Tijekom saslušanja jedan od sudaca od predstavnika američkih vlasti Aluna Jonesa upitao je o slučaju Tollmanova nećaka Gavina Tollmana, nad kojim je pokušana otmica tijekom njegova posjeta Kanadi 2005. godine. Jones je rekao da je prema američkom zakonu prihvatljivo otimati ljude kada ih se traži u SAD-u.

“Sjedinjene Države uistinu imaju stav o dovođenju ljudi na svoje tlo, s kojim se ne slažu svi”, rekao je Jones te objasnio da, ako američke vlasti u drugoj državi otmu osumnjičenog i dovedu ga u SAD, ni jedan sud neće zaključiti da je otmica bila ilegalna.

- Ako otmete osobu izvan SAD-a i privedete je, sud nema jurisdikciju to odbiti. To je tako još od doba kada su raspisivane nagrade na glave tijekom 1860-ih - rekao je Jones. - Takav je američki zakon - dodao je.

Potom je naveo slučaj Humberta Alvareza Machaina, kojeg su američke vlasti otele 1990. iz njegove ordinacije u meksičkoj Guadalajari zbog sumnje da je proizvodio drogu. Američka Agencija za borbu protiv droga odvela ga je u Teksas gdje mu se sudilo, a Ustavni je sud 1992. odlučio da se Meksikanac nema pravo žaliti zbog otmice.

Gavin Tollman, vlasnik putničke agencije Trafalgar Tours, 2005. je stigao u Toronto, gdje su ga uhitile kanadske imigracijske vlasti. Američki tužitelj, koji je ranije bezuspješno pokušao isposlovati Tollmanovo izručenje, uvjerio je kanadske dužnosnike da ga uhite.

Tražio je da Kanađani dovezu Tollmana na granicu i jednostavno ga predaju. No, kanadski sudac naredio je da ga se pusti, smatrajući da je američko Ministarstvo pravosuđa postavilo “zloslutnu klopku” i zaobišlo uobičajena pravila o izručenju.

Britanski političari izrazili su zabrinutost zbog ovog otkrića.

- Ideja otmice nam je odvratna i u ovim slučajevima moramo iznimno oprezno postupati, s dubinskim razumijevanjem implikacija američkog zakona - rekao je konzervativni zastupnik Patrick Mercer za Times.

N. Š.

Izvor: Jutarnji.hr, Sunday Times
This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=55658