KONTRAPUNKT

Američki čuvari islamske A-bombe

Iz drugih izvora / Evil Empire
Posted by devijant Dec 02, 2007 - 06:15 PM

Rijetki danas točno razumiju što se zbiva u Pakistanu, mnogi vjeruju da je u tijeku veliki obračun između šefa vojne hunte generala Perveza Musharrafa i bivše premijerke Benazir Bhutto, a ne shvaćaju da oni rade zajedno te da se provodi vrlo osjetljiva višefazna operacija prema američkom planu - da Musharraf što bezbolnije prenese dio svoje vlasti na Benazir Bhutto, a da pritom vlast ne prigrabe oni kojih se i proamerički usmjereni Musharraf i Benazir Bhutto, a posebno Amerikanci, najviše pribojavaju - sve snažniji, glasniji i nestrpljiviji pakistanski islamisti. Musharrafova vlast je oslabila pa su Amerikanci skovali plan da vlast prenese na proameričku bivšu premijerku.

Za Amerikance je ključno da na vlasti u Pakistanu bude američki saveznik, jer Pakistan ima važnu logističku ulogu u američkom ratu protiv talibana i Al Qaede u susjednom Afganistanu, a još je važnije to što je Pakistan nuklearna sila. Amerikancima je bitno da pakistansko nuklearno oružje ne dospije u ruke islamista, a preko njih i međunarodnih islamskih terorista, što bi se moglo dogoditi ako Musharraf ili Benazir Bhutto izgube vlast, a islamisti se ustoliče glavnom gradu Islamabadu te preuzmu kontrolu i nad vojskom.

Zato Amerikanci pažljivo prate sve što se zbiva u Pakistanu i nastoje usmjeriti događaje kako bi se plan ostvario - da početkom sljedeće godine nakon parlamentarnih izbora Benazir Bhutto preuzme najveći dio vlasti, pri čemu bi Musharraf kao predsjednik države kontrolirao razvoj događaja, a novi vojni zapovjednik general Ashfaq Pervez Kiani, kojeg je on već prije nekoliko tjedana imenovao, ali mu još nije predao zapovjedništvo nad vojskom, kontrolirao bi sigurnosnu situaciju, pa i pakistansko nuklearno oružje. General Kiani je časnik koji će kao zapovjednik vojske zadovoljiti mnoge zainteresirane. Bio je jedan od najbližih Musharrafovih suradnika, četiri godine upravljao tajnom službom, razotkrio i razbio nekoliko urota protiv njega. I prije toga bio je na brojnim odgovornim funkcijama, visoko je školovan, među ostalim i u SAD-u. Posebno je važno da je bio zamjenik vojnog savjetnika Benazir Bhutto kad je ona bila premijerka i s njom je u dobrim odnosima. Kad su nedavno pokrenuti kontakti između Musharrafa i Benazir Bhutto, upravo je on bio posrednik. U njega imaju povjerenja i Musharraf, i Benazir Bhutto, i Amerikanci, koji posebno inzistiraju da osoba na čelu pakistanske vojske bude odgovorna, čvrsta i njima sklona, jer je Pakistan jedina islamska zemlja koja ima nuklearno oružje.

Prijenos vlasti s oslabljenog Musharrafa na popularnu Benazir Bhutto, po mišljenju američkih vojnih i političkih analitičara, najpovoljniji je način da Amerikanci ipak zadrže kontrolu da pakistansko nuklearno oružje neće doći u islamističke ruke. Ali pakistanska je politička scena vrlo nemirna, islamisti su sve jači, pa ako se plan izjalovi, pakistansko nuklearno oružje past će u islamističke ruke, što bi mnogi i u Pakistanu i izvan njega željeli. Kad se stvarala prva pakistanska atomska bomba, govorilo se da je “prva islamska atomska bomba”, a i danas mnogi islamistički ekstremisti smatraju da bi to nuklearno oružje trebalo služiti jačanju islama u svijetu.

Pakistan je pokrenuo svoj vojni nuklearni program 1972. kad je na vlasti bio Zulfikar Ali Bhutto, otac Benazir Bhutto. Susjedna Indija već je uvelike uznapredovala u izgradnji svoje atomske bombe i prvi će je put testirati 1974., a Pakistan u nuklearnoj utrci s Indijom nije htio zaostati pa je prvi nuklearni test obavio 1998., a vjeruje se da danas ima između 35 i 95 nuklearnih bojnih glava.

Piše: Maroje Mihovilović

Izvor: Nacional.hr


This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=55654