KONTRAPUNKT

Zašto Amerika ne vjeruje u Darwina

Iz drugih izvora / Argumenti
Posted by devijant Nov 25, 2007 - 03:20 AM

Sav bujni život na Zemlji razvio se iz jednostavnijih oblika života tijekom milijarda godina. To je činjenica koja više ne dopušta da se o njoj raspravlja na razini razuma. Ako sumnjate da su se ljudska bića razvila iz ranijih vrsta, možete isto tako sumnjati da je Sunce zvijezda.

Dopuštam da Sunce ne izgleda kao obična zvijezda, ali znamo da je ono zvijezda koja se nalazi relativno blizu Zemlji. Zamislite svoju moguću sramotu kada bi vaša vjera počivala na pretpostavci da Sunce uopće nije zvijezda.

Zamislite milijune kršćana u Sjedinjenim Američkim Državama koji troše stotine milijuna dolara svake godine da potuku bezbožne astronome i astrofizičare u toj stvari. Zamislite ih kako rade strastveno da proguraju svoje neutemeljene primjedbe o Suncu u naše nacionalne škole. To je upravo situacija koju sada imate glede evolucije.

Kršćani koji sumnjaju u istinu o evoluciji, skloni su reći stvari poput “evolucija je samo teorija, ne činjenica”. Takve izjave odaju ozbiljno nerazumijevanje smisla u kojemu se riječ “teorija” upotrebljava u znanstvenim raspravama. U znanosti, činjenice se moraju objasniti u odnosu na druge činjenice.

Ti širi modeli objašnjavanja su “teorije”. Teorije daju predviđanja i, u načelu, mogu se ispitati. Fraza “teorija evolucije” nipošto ne znači da evolucija nije činjenica. Može se govoriti o “zametku teorije o bolesti” ili o “teoriji gravitacije”, bez da se baca sumnja na bolest ili gravitaciju kao prirodne činjenice.

Godine 2005. provedeno je ispitivanje u 34 zemlje o postotku odraslih koji prihvaćaju evoluciju. SAD je na 33. mjestu, točno iznad Turske. Međutim, srednjoškolci u SAD-u sa svojim su razumijevanjem znanosti i matematike ispod svake europske i azijske nacije. Ti rezultati su jasni: Sjedinjene Američke Države grade civilizaciju neznanja.

Evo što znamo. Znamo da je svemir neusporedivo stariji nego što navodi Biblija. Znamo da su se svi komplicirani organizmi na Zemlji, uključujući nas, razvili iz ranijih organizama tijekom milijarda godina. Dokazi za to su vrlo brojni.

Nema sumnje da su različiti životni oblici koje vidimo oko sebe izraz genetskog koda zapisanog u molekuli DNK, da DNK doživljava slučajne mutacije te da neke mutacije povećavaju izglede organizma da preživi i razmnoži se u danom okolišu. Taj proces mutacije i prirodnog odabira omogućio je izoliranim populacijama jedinki da se međusobno križaju i tijekom dugog razdoblja stvore novu vrstu.

Nije upitno da su se ljudska bića razvila iz neljudskog pretka na taj način. Kako je počeo proces evolucije, još je tajna, ali to ni u najmanju ruku ne sugerira da na dnu svega vreba božanstvo. Svako pošteno čitanje biblijskih putova stvaranja sugerira da je Bog stvorio sve životinje i biljke kakve danas vidimo. Nema nikakve dvojbe da je Biblija s tim u vezi u krivu. Mnogi kršćani, koji žele baciti sumnju na istinu o evoluciji, zagovaraju nešto poput inteligentnog dizajna (ID).

Problem ID-a jest što to nije ništa drugo nego program političkog i religioznog zagovaranja maskiranog kao znanost. Budući da vjerovanje u biblijskog Boga ne nalazi podršku u našem rastućem znanstvenom razumijevanju svijeta, ID teoretičari stavljaju svoj zahtjev na područje znanstvenog neznanja. Čak ako prihvatimo da je svemir morao biti isplaniran, to ne sugerira da je crtač njegova plana biblijski Bog ili da On odobrava kršćanstvo.

“Pismo kršćanskoj naciji”

Ankete pokazuju kako više od 50 posto Amerikanaca vjeruje da je cijeli svemir stvoren prije 6000 godina, da su dinosauri živjeli dva po dva na Noinoj arci te da su prvi pripadnici naše vrste bili proizvedeni od blata i božanskog blata, u vrtu sa zmijom koja govori. Tijekom gotovo 250 godina kreacionistički je pokret u Americi prolazio kroz razne faze, a njegov je najnoviji pokušaj da u škole uvede tzv. teoriju inteligentnog dizajna kao pandan teoriji evolucije. Zabrinut zbog svakodnevnog zatupljivanja milijuna Amerikanaca, publicist Sam Harris, autor uspješnice “The End of The Faith”, obratio se sunarodnjacima knjižicom “Pismo kršćanskoj naciji”. Napisana u obliku pisma američkim kršćanima, knjiga je namijenjena ljudima svih vjera i svjetonazora.

Pripremila: Tanja Rudež

Izvor: Jutarnji.hr

This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=55622