KONTRAPUNKT

Porast delikata mržnje u SAD

Iz drugih izvora / Evil Empire
Posted by devijant Nov 25, 2007 - 02:23 AM

Najviše incidenata na rasnoj osnovi, a na meti napada bili su i imigranti iz Latinske Amerike, pripadnici manjinskih vera, homoseksualci i osobe ometene u razvoju.

Vašington, 20. novembra - Hiljade učesnika protesta protiv delikata mržnje u SAD dobili su danas važnu ali delimičnu potvrdu opravdanosti svog nezadovoljstva: Federalni istražni biro (FBI) objavio je da su takva nedela u porastu, ali nije obelodanio koliko je njihovih počinilaca tuženo i osuđeno. Zločina mržnje je sve više, a organi pravde još ne preduzimaju dovoljno mera za njihovo obuzdavanje i kažnjavanje, prokomentarisao je sveštenik i aktivista Al Šarpton, koji je prošlog petka predvodio marš demonstranata oko sedišta Ministarstva pravosuđa, kome je upućeno najviše zamerki.

Amerika sebe definiše kao tolerantnu mešavinu mnogih različitosti, ali najnovija statistika FBI upozorava da su učestali incidenti koji osporavaju poželjni sistemski sklad. Policijski podaci sabrani za prošlu godinu, ističe se, pokazuju da je broj delikata mržnje porastao za 7, 8 odsto, tako da ih je u 2006. bilo ukupno 7.722.

Najviše ih je bilo počinjeno na rasnoj osnovi - 51,8 procenata. Na meti su takođe bili pripadnici verskih manjina (18,9 odsto), homoseksualci (15,5), građani manjinskog etničkog porekla (12,7) i osobe ometene u razvoju (jedan odsto).

Najčešći delikti su bili - vandalizam sa oštećivanjem imovine i akti zastrašivanja. Ali zabeležena su i tri ubistva, šest silovanja, 2.307 različitih napada, uz 41 podmetanje požara i niz pljački, među kojima i krađa vozila…

Statistika FBI dalje kaže da su najveći broj delikata mržnje počinili belci (59 odsto), pa crnci (20). Žrtve nasrtaja po rasnoj osnovi mahom su crnci (66), dok su Jevreji bili najčešće (65 procenata) mete verskih, Latinosi (63) - imigranti, pretežno iz Meksika i Srednje Amerike - etničkih, a homoseksualci-muškarci (62 odsto), seksualno motivisanih incidenata.

Brojke i kretanja se međusobno delikatno dopunjavaju. Iako je broj rasnih ispada stalno najveći, on je nešto manji nego prethodne godine. Ujedno, mada su najređi, nasrtaji na osobe ometene u razvoju su u najvećem porastu, za čak 94 odsto (ukupno 62 slučaja).

Kriminološka prebrojavanja su indikativna, dragocena za poimanja i dalja istraživanja manje vidljive realnosti, ali još nisu - kompletna. Od 17.000 lokalnih institucija, 4.400 nisu učestvovale u istraživanju FBI, kojim nije obuhvaćen ni drastičan slučaj iz mesta Džina u Luizijani (kada je šestoro crnačkih učenika optuženo da su prebijanjem belog đaka pokušali ubistvo, a da prethodno grupa belih srednjoškolaca nije optužena za isticanje vešala, koja predstavljaju simbol nekadašnjeg linčovanja crnaca). Drama u Džini je bila, inače, povod za više crnačkih demonstracija, kao i za prošlonedeljni protestni marš oko Ministarstva pravosuđa u Vašingtonu.

Bilans FBI je nepotpun i zbog toga što niz saveznih država ne daje dovoljne podatke - tvrde i organizacije za ljudska prava, sugerišući da je broj delikata mržnje znatno veći od sada objavljenog. Pozivajući se na podatke pravosudnog statističkog biroa, Brajan Levin, iz kalifornijskog Centra za proučavanje mržnje i ekstremizma, podseća da je između jula 2000. i decembra 2003. registrovana 191.000 takvih nedela. Statističarka Kerolajn Volf Harlou tvrdi da je, u istom razdoblju, godišnji prosek bio - 210.000 delikata mržnje od kojih je 92.000 prijavljeno policiji.

Mrziteljski izrazi, kažu poznavaoci, ovde uglavnom nisu kažnjivi jer ih štiti pravo na slobodu govora. Ali najnoviji događaji i podaci najavljuju da predstoji rasprava zakonodavaca i sprovodilaca zakona, s ciljem da se preduzmu mere za suzbijanje učestalih delikata na rasnoj, verskoj, etničkoj, seksualnoj osnovi, kao i uperenih protiv osoba ometenih u razvoju.

M. Pantelić

Izvor: Politika 


This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=55618