KONTRAPUNKT

Ko je ovde normalan?

Iz drugih izvora / Argumenti
Posted by devijant Nov 20, 2007 - 06:17 PM

Pre neki dan mi je postavljeno veoma teško pitanje: Ko je ovde normalan i po kojim kriterijumima? Prvo sam se setio maksime doktora Šanka „Nema zdravih, ima samo nepregledanih!“, ali to nije zadovoljavajući odgovor.

U zemlji u kojoj se zastupnici neba na zemlji sve teže pridržavaju božjih zapovesti, a država i njeni prvaci sve manje mare za pravdu i pravo, gde se solidarnost, čovečnost i dobrota izjednačavaju sa prevaziđenošću, ostaje veoma uski prostor za razgovor o vrlinama onih koji pretenduju da su, danas i ovde, normalni.

Ono što je bilo normalno i moralno pre dvadeset ili deset godina, danas je glupo. Vrednosti i vrline na kojima smo odgajeni prerasle su u neoprostive praktične mane.

Pripadamo narodu skraćene memorije i uvećane napaljenosti. U Srbiji je važniji imidž od istine, patriote lažovi i lopovi su uvek u prednosti u odnosu na nosioce ozbiljnih znanja i upozorenja. Naš prestup uvek je manji od sličnog „njihovog“. Nestali su živi primeri moralnih nepokolebljivosti.

Zato nam ostaje da kriterijum normalnosti tražimo u dnevnopolitičkom odnosu snaga.
Kao toliko puta prevaren, izigranih snova, razlupanih šerpi u bojkotu, pocepanih cipela na protestnim šetnjama, nagutanog suzavca u demonstracijama, kao neko ko nije podržavao Osmu sednicu, Zajam za Srbiju, Odjeke i reagovanja, ulagao u Jezdu i Dafinu, kao vikend junak jurišao na svete srpske zemlje uglavnom zbog oslobađanja bele tehnike, kupovao auto preko Kosova ili Crne Gore, izazivao NATO intervenciju, pa onda bežao u inostranstvo, učestvovao u 5. oktobru radi sitnog ćara, predveče apelovao na znance da izađu na referendum jer kakav smo mi narod bez Ustava, pravdao svaku baljezgariju „naših“ nametnutom situacijom oko Kosova i zamrzeo svu bivšu braću da bih bio ispravan Srbin - imam utisak da znam ko su jedini normalni među nama.

To su one ništarije iz osamdesetih i ljigavci iz devedesetih, sada vlasnici Srbije!
Mi smo se njima smejali, njih potcenjivali, a i sada ih se grozimo.
No, šta mi mislimo - uopšte ih se ne dotiče.

Naš je poraz i tragedija što se ovde način njihove transmutacije nikada neće sankcionisati. Naprotiv. Oni su primer ambicioznim gadovima kako treba i kako se može.
Zato su, paradoksalno, oni jedini normalni. I jedini pametni.
Nama ostaje da budemo neuspešni i zavidljivi.

S druge strane, živeti ispravno - sasvim je dovoljno ali ne i poučno!

Petar Peca Popović

20.11.2007

Izvor: Blic


This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=55583