KONTRAPUNKT

Milioni beskućnika u SAD

Iz drugih izvora / Evil Empire
Posted by eloiza Avg 31, 2007 - 02:55 PM

Posle kolapsa hipotekarnog tržišta, rizik od dužničke krize je Americi ozbiljnija pretnja od terorizma, tvrdi SiEnEn

SAD su 1949. godine postavile sebi cilj (overen u Kongresu), da svaka američka  porodica treba da stekne pristojnu kuću. Taj san se sada dramatično ruši, sa nesagledivim posledicama po finansijsko tržište ostatka sveta- godinama tesno povezanog sa američkim tržištem nekretnina.

„Kolaps američkog hipotekarnog tržišta 9. avgusta, mogao bi da ostavi bez kuće između milion i tri miliona Amerikanaca, učini ih beskućnicima, ne zato što su izgubili posao, ili zato što je ekonomija propala, već zato što su ušli u rizične hipotekarne kredite. Nikada u poslednjih 37 godina nije bilo toliko prinudnih naplata dugova u Americi kao danas. Stanogradnja u SAD je sada na najnižim granama od 1997. godine. Američki san je ugrožen...”, upozorio je ovih dana senator Kristofer Dod, jedan od predsedničkih kandidata Demokratske stranke.

Jučerašnji izveštaji sa Vol strita potvrđuju da se sunovrat američkog hipotekarnog tržišta  nastavlja, i da „najgore tek dolazi”, upozorava „Fajnenšal Tajms”. Američko tržište nekretnina preplavljeno je naime, ovog leta kućama koje nema ko da kupi. Kupovina stambenih jedinica u SAD na najnižem je nivou u posledih pet godina, dok je ponuda kuća najveća od 1991. godine.

Pooštreni uslovi odobravanja kredita u SAD, i ogroman broj poverilaca koji nisu u stanju da otplate rate stambenih kredita ukazuju na predstojeći, ozbiljan pad kupovne moći Amerikanaca. „Broj korisnika kreditnih kartica u SAD koji nisu u mogućnosti da otplate prispele obaveze značajno je veći nego lane. Kriza hipotekarnog tržišta u SAD povećava bojazan da će problem razliti i na druge kategorije zaduženja potrošača”, dodaje londonski dnevnik.

Nakon kolapsa hipotekarnog tržišta, rizik od dužničke krize je Americi ozbiljnija pretnja od terorizma, otkriva novo istraživanje SiEnEna.

U međuvremenu, analitičari još tumače kako se desilo da se na američko tržište visokorizičnih hipotekarnih kredita za samo nekoliko godina, ulije čak 2.500 milijardi dolara novca za sve četiri strane sveta?

Nakon spektakularnog kraha „dot. kom” akcija 2002. godine, građevinski bum 2003–2005. godine podstakao je oporavak američke privrede. Vešti zajmodavci nudili su tada Amerikancima i šakom i kapom naizgled jeftine stambene kredite. Najsiromašnijoj trećini američkog stanovništva, zajmodavci su omogućivali takozvane „sab prajm” kredite – bez mnogo provere o primanjima, bez zahteva za bilo kakvim depozitom, sa fleksibilnim rokovima otplate i niskom početnom kamatom... Amerikanci skromnih primanja masovno su uzimali naizgled povoljne stambene kredite, i sa novostečenom kućom kao zalogom ulazili u nove kredite i dugove...

Istovremeno, zajmodavci su uporedo sa odobravanjem lavine visokorizičnih kredita, počeli da štite svoje investicije. Na berzama širom sveta finansijeri su razvili kompleksan sistem preprodaje američkih hipotekarnih kredita raznim institucijama zainteresovanim za visoki profit. Analitičari već dve-tri godine sporadično upozoravaju da sistem  globalnog finansijskog loptanja sa američkim hipotekarnim kreditima  stoji na tankim nogama. Avaj, mamac velikih profita na američkom hipotekarnom tržištu, bio je godinama isuviše privlačan za mnoge danas zabrinute investitore.

Tek sa krahom američkog hipotekarnog tržišta 9.avgusta odjednom je postala uočljiva nesmotrena lakoća kojom su se mnoge inostrane banke uključile u biznis oko realizacije američkog stambenog sna, bez mnogo znanja o kreditnoj moći nižeg staleža američkog društva.

Bauk krize izazvane krahom američkog hipotekarnog tržišta, međutim, zabrinuo je ovih dana uticajne poslovne krugove širom sveta. Brojni indeksi  poslovnog poverenja investitora u dalji kurs globalne ekonomije ozbiljno su poljuljani, a ostatak sveta sa neskrivenom zebnjom prati za sada nezaustavljivo urušavanje američkog sna o kući.

Tanja Vujić
[objavljeno: 29.08.2007.]

Izvor: PolitikaThis story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=55505