KONTRAPUNKT

Zeleni su se prodali za šaku eura

Iz drugih izvora / Reagovanja
Posted by eloiza Avg 06, 2007 - 02:26 PM

Gdje je granica koju treba povući između zaštite prirodne baštine koju ne može nadomjestiti, ponovno stvoriti ili klonirati i razvoja gospodarstva? Postoje li u ovoj državi oni koji imaju dovoljno hrabrosti reći NE gospodarskim lobijima, domaćim i stranim investitorima, milijunima eura, povoljnim kreditima...

Piše Eduard Soudil

Prostorni se planovi usklađuju sa željama investitora pa 'svete' prestaju biti i granice posebnih zooloških rezervata i parkova prirode. Najnoviji je primjer buduća “Luka Osijek” koja će nepovratno promijeniti (čitaj: uništiti) tristotinjak hektara Kopačkog rita.

Nestručna struka

Skupila se 'struka', izradila studiju utjecaja na okoliš i ustanovila da na tom području nema rijetkih staništa ni rijetkih biljih vrsta, dakle betoniranje kamionskih terminala, izmjena toka rijeke Drave, gradnja hotela... može početi! Ako i ima u Kopačkome ritu neka zaštićena vrsta koja se na tom području hrani, mrijesti ili leži na jajima - nema veze, Kopački je rit velik nek' si nađe novo stanište, mi ćemo graditi novu luku, prevesti tri milijuna tona i svaku tonu masno naplatiti. Slavonac i Baranjac od tog će unosnog posla živjeti kao bubrezi u loju. Moš' mislit!

Nova riječna luka nam treba, taj dio priče nije sporan. Ali ne trebaju nam muljaže, namjerno prešućivanje stvari bitnih kod izrade studije utjecaja na okoliš jednog tako važnog i velikog objekta. Ako nije bilo namjerno - još gore, studiju je radila ekipa nestručnih ljudi koja jednostavno - nije znala. A studije je plaćena, i bit će plaćena još jednom jer prva nije valjala. U takvim poslovima nema klauzule da se loše obavljen posao popravlja na trošak izvoditelja,

Pa nije to gradski nogostup!

Općenito, priroda nam je postala krava muzara, na sve moguće načine. Ako nema dovoljno parkirališta - ruši drvored i asfaltiraj, ako gradiš riječnu luku prešuti da će to utjecati na posebni zoološki rezervat, čupaj iz Jadrana prstace i periske i prodaj ih turistima, švercaj zaštićene ptice... Ali devastacija nije jedini način da se 'izmuzu' pare. Sofisticiranija je metoda osnovati udrugu za zaštitu nečeg prirodnog i tražiti novce iz proračuna i fondova, skupljati donacije, putovati na seminare i predavanja, tražiti putne troškove. Budi in - budi green! Normalno, nije više 'in' raditi i zaraditi, 'in' je osnovati udrugu, najbolje nekoliko njih, udružiti se u forum udruga i žicati lovu! Licemjeri! Gdje su svi ti silni 'zeleni' kad treba štititi zeleno!? Šute jer su plaćenici. Ako dignu glas riskiraju gubitak izvora financiranja. Poduzetnicima to odgovara. “Ajde, recite samo koliko da uplatim za svoju 'godišnju članarinu' u vašoj udruzi? Samo ne potežite to pitanje...”. Toliko o zelenima. Većina njih dovoljno je licemjerna da se pokušava prikazati da je iznad politike zbog svojih plemenitih ciljeva “spašavanja Zemlje”, a zapravo je riječ o istim, možda još i sofisticiranijim lopovima i varalicama nego što su to političari.

Bolje u udrugu nego u sabor

Nevladin sektor općenito je postao atraktivniji od mjesta saborskog zastupnika. Zastupnici moraju ispunjavati imovinske kartice, pravdati troškove, broje im koliko piva popiju u jeftinom saborskom restoranu i koliko 'lajni bijelog' su povukli u saborskom zahodu... Kad si u udruzi tih problema nemaš. Pravdaš se sam sebi i pišeš frizirana izvješća financijerima iz ministarstava, poglavarstava i međunarodnih udruga. Istovremeno rezultati rada su toliko mizerni da se svode na obilježavanje dana planete, dana zaštite okoliša i eventualno nečega poput dana močvara, Konferencija za novinare na kojoj će 'zeleni' upozoriti na katastrofalne posljedice globalnog zagrijavanja i najaviti četiri jahača apokalipse ako se ne izdvoji više novca za njihovu udrugu je klimaks rada tijekom jedne godine. Prozirna i davno viđena strategija zastrašivanja ekološkom katastrofom i krajem čovječanstva, nažalost je i dalje učinkovita metoda (samo)održanja tisuća i tisuća 'zelenih' udruga. Većina njih prstom nebi mrdnula za zaštitu okoliša, ali svojim verbalnim sposobnostima u stanju je 'omađijati' mase koje kao ovce pasu priče o kraju svijeta.

02. kolovoz 2007.

Izvor:
http://www.alertonline.org/index.php/This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=55486