KONTRAPUNKT

CIA obelodanjuje "porodično blago"

Iz drugih izvora / Evil Empire
Posted by eloiza Jun 24, 2007 - 03:35 PM

Vašington - Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) obelodaniće sledeće nedelje stotine stranica dugo skrivanih zabeležaka o detaljima nekih najgorih zloupotreba ljudskih prava koje je počinila agencija. Takozvano "porodično blago" sadrži dokumentaciju skrivanu gotovo četvrt veka o pokušajima atentata u zemljama izvan SAD, domaćem špijuniranju, otmicama i infiltriranju levičarskih grupa od 1952. do 1970, izjavio je juče direktor CIA Majkl Hajden.

Dokument će biti objavljen naredne nedelje i takođe uključuje zabeleške o upadima na račune, krađama, otvaranju privatnih mejlova koji su stizali i slati Kini i Sovjetskom Savezu, uređajima za prisluškivanje i nadgledanje novinara i serijama "nerazboritih" testova američkih civila, uključujući i korišćenje droga.

"Većina ovih dokumenata veoma su neukusni, ali je to istorija CIA", izjavio je Hajden u govoru na konferenciji teoretičara spoljne politike. Dokument su decenijama tražili istoričari, novinari i teoretičari zavere i bio je predmet mnogih bezuspešnih zahteva i polemika Dokumenta o slobodi informacija.

U iščekivanju obelodanjivanja dokumenta CIA, nacionalna bezbednosna arhiva na univerzitetu Džordž Vašington prekjuče je objavila odvojen set dokumenata od januara 1975. s pojedinostima iz diskusija koje je vodila vlada o zloupotrebama ljudskih prava. Ova dokumenta prikazuju porast osećanja panike u administraciji bivšeg predsednika Džeralda Forda, ono što je tadašnji direktor CIA Vilijam Kolbi nazvao "skeletom" u ormanu CIA koji su kasnije počeli da se otkrivaju u novinskim izveštajima.

Veliki deo glavnih incidenata i operacija u izveštaju koji će biti obelodanjen naredne nedelje otkriven u različitim detaljima tokom kongresne istrage dovešće do širih obaveštajnih reformi i strožeg nadgledanja. Ovakav potez CIA dosada nije zabeležen, imajući u vidu da su samo nekoliko zvaničnika imali uvida u ove ilegalne aktivnosti. S. D.

Izvor: Danas
subota-nedelja, 23-24. jun 2007.


This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=55403