KONTRAPUNKT

Buš protiv sporazuma o klimi

Iz drugih izvora / Evil Empire
Posted by eloiza Jun 04, 2007 - 01:27 PM

Samit Grupe 8 najrazvijenijih industrijskih zemalja koji u sredu počinje u Nemačkoj neće, kako je to priželjkivala domaćin, kancelar Angela Merkel, proteći u ležernoj atmosferi. Glavni razlog za to biće nepopustljivost predsednika SAD Džordža Buša po pitanju uvođenja mera za sprečavanje klimatskih promena. Uz to, u Nemačkoj se očekuje i dalje produbljivanje krize u odnosima između SAD i Rusije po pitanju razmeštanja antiraketnog štita Amerike na tlu Evrope.

Nemačka kancelarka je juče istakla da Ujedinjene nacije moraju da predvode proces koji će dovesti do sporazuma o sprečavanju klimatskih promena.

„Za mene nema pregovora o tom pitanju. Ujedinjene nacije moraju da predvode proces kojim će se zameniti Sporazum iz Kjota. To nije pitanje pojedinačne akcije ili akcije grupe zemalja“, istakla je Merkelova.

Njen plan je da se tokom samita lideri najbogatijih zemalja obavežu da će njihove države smanjiti emisiju štetnih gasova za 50 odsto do 2050. Nastup Merkelove je usledio dan pošto je predsednik SAD Džordž Buš izložio plan da se pitanje klimatskih promena reši na dobrovoljnoj bazi tokom sastanka 15 zemalja najvećih zagađivača.

„Do kraja godine Amerika i druge zemlje će postaviti dugoročan cilj o smanjenju emisije štetnih gasova. Sporazum će biti na dobrovoljnoj osnovi. Potrudićemo se da ubedimo 15 najvećih zagađivača, uključujući Kinu i Indiju, da prisustvuju sastanku“, rekao je Buš koji će danas doputovati u Češku.

Zvanični Vašington nikada nije ratifikovao Sporazum iz Kjota, pravdajući to negativnim uticajem na ekonomski rast. Ukoliko se sadašnji trend rasta prosečne temperature od skoro dva stepena Celzijusova godišnje nastavi, doći će do katastrofalnih posledica po život na Zemlji do 2050, upozorile su UN u nedavnom izveštaju. Kako prenosi agencija AP, male su šanse da će Buš na samitu promeniti mišljenje uprkos pritisku koji se očekuje od evropskih zvaničnika, među kojima je i njegov verni saveznik iz globalnog rata, britanski premijer Toni Bler, koji 27. juna napušta funkciju.

Autor: A. Petrović | 04.06.2007 | Izvor: BlicThis story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=55338