KONTRAPUNKT

Buš: NATO mora biti efikasniji

Iz drugih izvora / Evil Empire
Posted by eloiza Maj 23, 2007 - 05:34 PM

Američki predsednik Džordž Buš najavio je danas da će izvršiti dodatni pritisak na države-članice NATO pakta kako bi se značajnije uključile u rat u Avganistanu i istovremeno izrazio žaljenje zbog civilnih žrtava sukoba u toj zemlji na jugu Azije.

"Kako bi NATO bi efikasan, mora se transformisati u organizaciju koja se suočava sa pretnjama slobodnim nacijama", rekao je predsednik Buš posle susreta sa generalnim sekretarom NATO Jap de Hop Sheferom na njegovom ranču u Teksasu.

Najave pritiska na članice NATO, posebno Francusku, Nemačku i Italiju proizvod su značajnih zamerki američkih političara na račun angažmana tih država u Avganistanu, koje kontrolišu relativno mirne regione bez želje da trupe prebace bliže mestima na kojima deluju talibani.

"Obećao sam generalnom sekretaru saradnju kako bi ubedili naše saveznike u NATO da moraju preuzeti veći deo tereta i podeliti rizike u ostvarivanju zajedničkih ciljeva", rekao je Buš, dodajući da je u Avganistanu, osim vojnih akcija, potrebna i strategija usmerena na ekonomski i razvoj demokratije.

"Avganistan je još uvek jedan od frontova u borbi protiv terorizma. Taj front se ne bi smeo pretvoriti poraz", rekao je generalni sekretar Shefer, dodajući da je stanje u toj državi "povremeno teško", pre svega jer se talibani rukovode "drugačijim moralnim normama" u odnosu na NATO.

"Mi ne odsecamo glave ljudima. Mi ne ubijamo učitelje. Mi ne postavljamo bombe pored puta. I ne šaljemo bombaše samoubice", rekao je Shefer. Američki predsednik je, takođe, oštro osudio taktiku talibana, navevši da islamisti koriste žive štitove, jer "nemaju poštovanja prema ljudskim životima".

Od početka godine, u Avganistanu je poginulo oko 1.600 ljudi, uključujući i relativno brojne civilne žrtve što je dovelo do izvesnih problema sa tamošnjim predsednikom Hamidom Karzaijem.

Osim Avganistana, na dnevnom redu Buša i Shefera su dalje širenje NATO pakta, raspoređivanje američkog protiv-raketnog štita u istočnoj Evropi, buduća uloga NATO na Kosovu i Metohiji. Govoreći o ruskim zamerkama na račun raspoređivanja američkih raketa-presretača u Poljskoj i Českoj Republici, Buš je istakao važnost ubeđivanja ruskog predsednika Vladimira Putina da ne treba da strahuje od tog, odbrambenog sistema.

"Nastaviću da pružam ruku Rusiji. Važno je da Rusi shvate da ovaj štit nije uperen protiv njih, već protiv drugih država koje bi mogle uticati na mir u Evropi", zaključio je Buš.

21.05.2007.  Izvor: Tanjug / BlicThis story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=55280