KONTRAPUNKT

Kju kluks klan u ofanzivi: Ples belih kapuljača

Iz drugih izvora / Evil Empire
Posted by eloiza Maj 16, 2007 - 03:25 PM

Članstvo u klanu prenosi se s kolena na koleno, deca se uče mržnji i vode na rituale Trogodišnjacima je obično zabranjeno da se igraju vatrom, ali mali Flojd Dikson je baš u tom uzrastu naučio kako se pomoću baklje pali drveni krst natopljen kerozinom. Tome ga je naučio njegov otac Art. Bila je ponoć i oko njih su stajali ljudi sa belim kapuljačama i pevali himnu „Amazing grace“: u Misisipiju se članstvo u Kju kluks klanu prenosi s kolena na koleno.

Flojdu su još pre rođenja sašili kapuljaču i tuniku sa keltskim krstom. Danas ima osam godina, sluša rok grupu „Skrudrajver“ na onlajn radiju KKK i sanja o danu kada će otići u Kentaki na „Nordikfest“ da zajedno sa skinhedima i neonacistima uzvikuje parolu „White power“.

Podmladak klana raste zadojen mržnjom. Menjaju se samo ciljevi i metode. Kada su Flojdovi čukundedovi započinjali porodičnu tradiciju, Kju kluks klan je još bio u povoju: većinu članova činili su bivši pripadnici vojske Konfederacije koji su posle poraza u građanskom ratu krstarili na konjima po crnačkim predgrađima na američkom jugu u potrazi za žrtvama koje bi linčovali. Nosili su bele tunike da bi izgledali kao aveti.

Posle godina stagnacije, Kju kluks klan je danas ponovo u zamahu. „Vitezovi apokalipse“ u Teksasu demonstriraju protiv imigracije, u Indijani dele letke protiv homoseksualaca...

Kada je Riki Drejper imao šest godina, posmatrao je sa zadnjeg sedišta očevog kamioneta ljude sa kapuljačama kako stoje oko zapaljenog krsta i pevaju.

„Bila je to neka vrsta mističnog iskustva: taj prizor mi se urezao u srce. Pokušao sam da ga izbrišem, ali nisam uspeo“, priseća se on dok proba kapuljaču svom petogodišnjem unuku. Od tada je prošlo 40 godina. Danas živi u Pulaskiju, u Tenesiju, gde je 1865. osnovan Kju kluks klan, i donedavno je bio predsednik Američke nevidljive imperije, jedne od grupa sa najbrojnijim članstvom. Ako poželi da sretne druge članove klana, uopšte ne mora da izlazi iz kuće: njemu pripadaju i njegova žena i njihove dve ćerke i njihovi unuci.

(PANORAMA)/GB

Izvor: Blic, petak 11. maj 2007.This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=55258