KONTRAPUNKT

Američki štit uperen samo protiv Rusije

Iz drugih izvora / Evil Empire
Posted by eloiza Apr 20, 2007 - 03:24 PM

Zvanični Vašington pokušava da smanji zabrinutost Rusije zbog planova oko izgradnje američkog antiraketnog štita u Evropi. U Briselu su juče o tome razgovarali zvaničnici NATO i Rusije.

Rusija je oštro osudila planove SAD da postavi antiraketni štit u Poljskoj i Češkoj, navodeći da će razmotriti svoje strateške ciljeve, a čitav slučaj je podsetio na napetost između dva bloka tokom hladnog rata.

- Američki protivraketni sistem u centralnoj Evropi usmeren je jedino protiv Rusije - izjavio je prvi zamenik ruskog premijera Sergej Ivanov u intervjuu listu „Fajnenšel tajms“.

Ivanov je istakao da ne postoji potreba za presretanjem projektila srednjeg dometa iz Irana, a još manje iz Severne Koreje, kao što to tvrde SAD, ocenjujući da Teheran u bliskoj budućnosti neće posedovati interkontinentalne balističke projektile. Ni sve članice NATO nisu ubeđene u ispravnost odluke Vašingtona da bi štit trebalo što pre da bude razmešten na teritoriji Evrope.

Namera Amerike je da do 2012. na teritoriji Poljske postavi deset raketa presretača, dok bi u Češkoj bio postavljen radarski sistem za rano otkrivanje balističkih projektila.

Američki štit će biti glavna tema i sledeće nedelje na razgovorima u Moskvi, kada u prestonicu Rusije stiže Robert Gejts, američki ministar odbrane.

A. P. | 20.04.2007

Izvor: BlicThis story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=55164