KONTRAPUNKT

Za 30 godina ljudi će nositi čipove u glavi

Iz drugih izvora / Argumenti
Posted by eloiza Apr 11, 2007 - 07:46 PM

Informacijski čipovi se ugrađuju u ljudski mozak, ratuje se oružjem sa elektromagnetnim impulsom, srednja klasa se okreće revolucionarnim idejama marksističkog proleterijata, populacija na Bliskom istoku se uvećava za 132 odsto, dok broj stanovnika u Evropi opada, a Iran postaje bogata demokratska država.

Ovo su samo neki od detalja o tome kako bi svet mogao da izgleda za 30 godina prema izveštaju Ministarstva odbrane Velike Britanije. U izveštaju na 90 strana stručnjaci Centra za razvoj, koncepte i doktrinu, pod vođstvom kontraadmirala Krisa Perija, bave se predviđanjem budućnosti - od razvoja novog oružja i tehnologija, preko klimatskih promena do terorizma i rasta populacije.

Izveštaj daje, kako autori kažu, „verovatan razvoj događaja“, umesto predviđanja, a bavi se i pitanjima kao što su rastući ekonomski značaj Kine i Indije, militarizacija svemira, pa čak i opadajući kvalitet vesti, zahvaljujući „građanima-novinarima“ u eri internet revolucije.

Do 2035. godine našu planetu će naseljavati 8,5 milijardi ljudi, od čega će većina živeti u zemljama u razvoju. Do 2035. urbano stanovništvo će činiti 60 odsto stanovništva. To će dovesti do rasta tenzija i opasnosti od socijalnih nemira.

Latentni sukob između islamskih država i zapadnih zemalja neće iščeznuti, a jedan od novih ciljeva radikalnih islamista mogla bi, prema autorima izveštaja, biti Kina.

U izveštaju se navodi i da će se jaz između srednje i superbogate klase dodatno povećati, što će srednju klasu naterati da se okrene revolucionarnim idejama Karla Marksa.

„Srednja klasa bi mogla da se ujedini koristeći pristup znanju kako bi oblikovala globalni proces po sopstvenom interesu“, kaže se u izveštaju.
Osnovne teze izveštaja

Pretnja terorizma

Žrtve i šteta od terorizma će ostati mali u poređenju sa drugim formama konflikata. Ali, aktovi ekstremnog nasilja, koje podržavaju islamističke države uz iskorišćavanje medija kako bi se izazvao maksimalan učinak, i dalje će postojati. Teroristička koalicija, uključujući i ultranacionaliste, religiozne grupe, pa čak i ekstremne borce za zaštitu životne sredine, mogla bi da sprovede globalnu kampanju.

Novo oružje i čip

U izveštaju se još navodi da će oružje koje će koristiti elektromagnetni impuls biti u operativnoj upotrebi do 2035. godine. Ovo oružje će moći da uništi sve žive organizme u nekoj zgradi, ali bez oštećenja zidova. Razvoj neutronskog oružja bi moglo da bude iskorišćeno u etničkom čišćenju. Predviđa se i razvoj oruđa bez ljudske posade. Do 2035. godine informacijski čipovi će biti ugrađivani direktno u ljudski mozak.

Demokratski Iran

Britanski obaveštajni stručnjaci predviđaju da će Iran u budućnosti jačati na ekonomskom, ali i na demokratskom planu. Uspon Irana će se zasnivati na velikim energetskim rezervama, ali i strateški važnom položaju. Kao mnogoljudna zemlja mlade populacije, Iran bi mogao da doživi i veliki prosperitet zahvaljujući procesu globalizacije..

Promašaji u predviđanju

Sve ozbiljne obaveštajne službe već dugo prave slične izveštaje, sa manje ili više uspeha. Još 1981. od grupe eksperata je zatraženo da daju predviđanje o tome kako će svet izgledati za tri decenije. Njihova predviđanja su objavljena u bestseleru „Knjiga predviđanja“, a većina eksperata se prilično ispromašivala.

Tako je Dejvid S. Saliven, analitičar iz CIA, predvideo da će do 1993. Sovjetski savez uspostaviti hegemoniju nad većim delom sveta.

Profesor Muškat sa univerziteta u Tel Avivu je predvideo da će SAD 1988. otkriti planove SSSR za nuklearni napad na Ameriku, koja će prva udariti i ubiti sto miliona ljudi.

Autor: A. Petrović | 11.04.2007

Izvor: BlicThis story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=55149