KONTRAPUNKT

SAD ne želi zabranu kasetnih bombi

Iz drugih izvora / Evil Empire
Posted by eloiza Feb 26, 2007 - 04:37 AM

Kasetne bombe, oružje posebno opasne za civile koje žrtve ubire i godina nakon što je bačeno, ima svoje mjesto u naoružanju, stav je SAD-a. Sjedinjene Države odbacile su deklaraciju o njihovoj zabrani.

Sjedinjene Države odbacile su deklaraciju iz Osla o zabrani korištenja kasetnih bombi, rekao je glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack.

Smatramo da to oružje ima svoje mjesto u naoružanju pod uvjetom da je odgovarajuće tehnologije i da su pravila njegova korištenja propisana, rekao je.

Zajedničku deklaraciju o zabrani kasetnih bombi od 2008. u petak je usvojilo 46 zemalja, među kojima Velika Britanija i Francuska, od ukupno 49 koliko ih se okupilo na konferenciji u Oslu. Deklaraciju je prihvatila i Hrvatska.

Samo su Japan, Poljska i Rumunjska odbile potpisati taj sporazum postignut izvan međunarodnih institucija i bez ključnih zemalja poput Izraela i SAD-a.

Kasetne bombe predstavljaju veliku opasnost za civile. Jedna kasetna bomba može sadržavati do 650 manjih bombi. One bi trebale eksplodirati u trenutku udara, no to obično nije slučaj i žrtve ubiru godinama nakon što su bačene.

Organizacija Handicap International u nedavnom izvješću navodi da civili čine 98 posto žrtava kasetnih bombi.

Izvor: Business.hr / H- alterThis story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=55037