KONTRAPUNKT

Unutrašnja strana natjecanja

Iz drugih izvora / Argumenti
Posted by eloiza Feb 22, 2007 - 02:06 AM

Živimo u društvu nadmetanja. Vanjski je cilj pobijediti drugog, a unutarnji pobijediti sebe. Nerijetko to znači - ostati zadivljen vještinom i snagom onih koji su se pokazali boljim.

Postignuće, napredak, izazovi, uspjesi i neuspjesi. Ovo je svijet natjecanja. I ludo je reći da natjecanje treba prestati. Kako se baviti sportom? Kako naći bolji posao? Kako plasirati svoje ideje?

Frustriranima nas ne čini sama utrka, već to što se ona događa suviše izvan čovjeka.

Natjecanje bi trebalo 'pounutriti'. Unutarnja strana natjecanja je nešto sasvim drugo, cilj sasvim drugačiji. Dok je vanjski cilj pobijediti drugoga, unutarnji je pobijediti sebe. Nerijetko to znači - ostati zadivljen vještinom i snagom onih koji su se pokazali boljim.

Najčešće je problem u samom startu – jedni druge ne vidimo primarno ravnopravnima, već smo skloni odmjeravanju snaga. Dobro… ja imam ovo, a ti ono. Ti si jači. Ili, ne, ne… Ja sam jača. Tako je. Ja sam. Ili ipak?...

Što smo svjesniji suptilnih osjećaja nesigurnosti ili nadmenosti (inferiornosti/ superiornosti) u odnosima, to ćemo lakše moći odustati od djelovanja koje nas pomiče iz zone ravnopravnosti. U podlozi i jednog i drugog otklona (i prema gore i prema dolje) nalazi se točka slabosti.

Pitanje je – na što ćemo se orijentirati?
Osjetim li nečiju slabost, hoću li na njoj graditi svoju nadmoć ili ću odustati od osjećaja superiornosti kako bih pružila priliku za susret unutar zone ravnopravnosti? Osjetim li nečiju nadmoć, hoću li se orijentirati na točku vlastite slabosti ili ću zauzvrat na nekom drugom polju pokušati zadominirati?

Ovi gore-dolje odabiri su naši svakodnevni mučitelji. Što su otkloni iz zone ravnopravnosti rjeđi i slabiji, finija je frekvencija povezanosti u kojoj se s drugima možemo susretati.

Podržavanje zone ravnopravnosti ne podrazumijeva slična životna iskustva ili sličan dijapazon znanja, već povezivanje na osnovnoj bazi – bazi ljudskosti. Povezani kroz korijen ljudskosti, par vrijednih trenutaka mogu razmijeniti čistačica i biznismen, dijete i odrasli, sportaš i njegov protivnik.

U unutarnjem natjecanju, spuštajući superiornog i podižući inferiornog sebe, možemo se dovesti do stanja u kojem je lakoća zone ravnopravnosti naš primaran način funkcioniranja. Djelujući iz ove (slobodne) zone povezanosti, osnovna motivacija natjecanja je opći boljitak, a ne osobni trijumf. Samim time, natjecanje prestaje biti natjecanje i postaje suradnja.

Piše: Tomica Šćavina
Izvor: Net.hrThis story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=55031