KONTRAPUNKT

Blokada puteva se nastavlja

Iz drugih izvora / Protest & Survive
Posted by ivan Feb 06, 2007 - 11:36 PM

Šabac - Protest seljaka se proširio iz Mačve u Pocerinu. Od četvrtka blokiran magistralni put Šabac - Loznica u Petlovači, kao i granični prelaz preko Pavlovića mosta. Seljaci iz Pocerine, blokirali put Šabac - Loznica kod Volujca, a bila je najavljena i blokada mosta na Savi kod Šapca. Takođe je blokiran put Prnjavor - Badovinci dok je u Sremu otpočela blokada mosta kod Sremske Mitrovice.Seljaci neće ukloniti barikade sve dok se njihovi zahtevi ne uzmu u razmatranje. Policijska uprava u Šapcu izdala je saopštenje da se tokom vikenda snimaju učesnici blokade jer postoji opasnost da prilikom javnog okupljanja dođe do ugrožavanja života i zdravlja ljudi, kao i imovine.

Šabac - Nezadovoljni niskom otkupnom cenom svinja, kao i time što im se niko iz nadležnog Ministarstva poljoprivrede ne obraća, protest seljaka se proširio iz Mačve u Pocerinu. Od četvrtka blokiran je magistralni put Šabac - Loznica u Petlovači, kao i granični prelaz preko Pavlovića mosta. Juče su se protestu pridružili seljaci iz Pocerine, blokirajući put Šabac - Loznica kod Volujca, a za danas je najavljena blokada mosta na Savi kod Šapca. Takođe je blokiran put Prnjavor - Badovinci dok je u Sremu otpočela blokada mosta kod Sremske Mitrovice. Za danas je najavljen i sastanak u Ministarstvu poljoprivrede na koji je pozvana delegacija uzgajivača svinja. Međutim, seljaci neće ukloniti barikade sve dok se njihovi zahtevi ne uzmu u razmatranje. Osnovni problem je niska otkupna cena svinja koja se kreće od 52 do 58 dinara, a seljaci traže 90 dinara po kilogramu žive mere. Takođe se zahteva zabrana uvoza mesa, kao i plaćanje na poček. Policijska uprava u Šapcu izdala je saopštenje da se tokom vikenda snimaju učesnici blokade jer postoji opasnost da prilikom javnog okupljanja dođe do ugrožavanja života i zdravlja ljudi, kao i imovine.

Izvor: Danas (5. februar 2007.)

Poljoprivrednici, koji šest dana blokiraju putne pravce u Mačvi, podneli su šest zahteva, a Ministarstvo poljoprivrede je saopštilo da je postignuta načelna saglasnost o rešavanju tri zahteva. Predsednik opštine Bogatić Radenko Petrić za B92 kaže da to nije dovoljno za prekid blokada.

"Tri koja su usvojena bez ostala tri ne znače mnogo. Blokade ostaju, makar kada je reč o našoj opštini, okolne opštine podržavaju. Još se treba dogovoriti s klaničarima, da bi mogli da nam izađu u susret, jer Ministarstvo i Robne rezerve ne mogu toliko da nam pomognu. Kad Ministarstvo zakaže sastanak, možemo ići dalje", kaže on.

Predstavnici Udruženja uzgajivača svinja najavili su da će blokade proširiti na lokalne puteve i ostatak Srbije ako Ministarstvo ne ispuni sve njihove zahteve.

Izvor: B92 (6. februar 2007)This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=54997