KONTRAPUNKT

Treći dan uličnih sukoba u Atini

Iz drugih izvora / Protest & Survive
Posted by shmrko Jan 19, 2007 - 01:57 AM

Atina -- Grupa mladih gađala je danas kamenjem i molotovljevim koktelima jednu banku i kancelariju vlade u Atini.

U napadu grupe od dvadesetak mladih uništena je jedna prostorija u toj zgradi. Glavna ulica u centru grada bila je zbog požara zatvorena nekoliko sati, saopštila je policija. U sukobima nije bilo povređenih. Proteste su počeli studenti pre tri dana zbog najave uvođenja privatnih univerziteta, ali je manji broj, verovatno pripadnika anarhističkih grupa, počeo nasilno da se ponaša.

Huligani su se posle današenjg događaja sakrili u atinskom ekonomskom fakultetu. Taj fakultet nalazi se u blizini Politehničkog fakulteta, koji je juče bio poprište oštrih sukoba sa policijom posle demonstracija protiv reforme školstva.

Prema grčkom zakonu, policija ne sme da uđe u prostorije Univerziteta bez dozvole. Demonstranti često koriste to pravilo kako bi izbegli hapšenje.

Posle jučerašnjih protesta demonstranti su zapalili nekoliko automobila, polupali prozore na banci i gađali policiju kamenjem.

Pretpostavlja se da je te proteste izazvao predlog vlade da se dozvoli rad privatnim univerzitetima u Grčkoj. Reagujući na taj predlog, profesori i studenti održali su brojne proteste u proteklih nekoliko meseci.


Neredi u Atini

Atina -- Grčka policija oštro se danas sukobila sa grupom mladih anarhista u centru Atine koji je zbog sukoba satima bio u suzavcu i dimu.

Demonstranti su bacili na stotine "molotovljevih koktela", zapalili četiri automobila i jednu prodavnicu. Policija je uzvratila ispaljivanjem velike količine suzavca te je pešacima bilo teško na centralnim atinskim ulicama. "Pet policajaca je zadobilo lakše opekotine od 'molotovljevih koktela'", saopštila je policija.

Do nereda je došlo kada se grupa od tridesetak mladjih anarhista odvojila od učesnika velikog studentskog protesta zbog reforme obrazovanja, i napala policajce.

Oko 9.000 studenata, profesora i drugog nastavnog osoblja protestovalo je danas zbog najave novog zakona kojim bi se u Grčkoj dozvolilo osnivanje privatnih univerziteta. To bi prema mišljenju demonstranata komercijalizovalo obrazovanje i onemogućilo siromašnijima pravo na studiranje.


Protesti u Atini

Atina -- Oko 3.000 osoba protestovalo je u Atini zbog plana vlasti da se odobri rad privatnim univerzitetima.

Protest je trebalo da bude miran, ali su neki demonstranti palili kola i lomili prozore okolnih zgrada, tako da su između njih i policije izbili sukobi. Demonstranti su napadali policajce, a policija je uzvratila upotrebom suzavca.

Studentski marš odigrao se u centru Atine. Vatrogasci su zatim pokušavali da ugase  zapaljena kola koja su iza sebe ostavljali demonstranti.

Izvor:Beta - B92This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=54952