KONTRAPUNKT

Napadnuta ambasada SAD u Atini

Iz drugih izvora / Protest & Survive
Posted by shmrko Jan 13, 2007 - 03:18 AM

Atina -- Na američku amasadu u Atini ispaljena je jedna anti-tenkovska raketa iz ručnog bacača. Nema povređenih, pričinjena manja šteta. Raketa je pogodila zid ambasade pored samog američkog grba sa orlom i završila je u toaletu na trećem spratu, na kom je i kancelarija američkog ambasadora Čarlsa Risa. Napad je izvršen bez najave ili upozorenja. Policija proverava navode da iza napada stoji grčka ekstremna levičarska organizacija "Revolucionarna borba".

"Nema povređenih, šteta je minimalna. Razgovarao sam sa ministarkom inostranih poslova i ona me je uverila da će vlasti učiniti sve da se utvrdi ko je i kako ovo uradio. U potpunosti sarađujemo sa grčkim vlastima", rekao je američki ambasador u Grčkoj Čarls Ris.

Raketa je verovatno ispaljena sa obližnjeg gradilišta. Američka ambasada u Atini jedna je od najbolje čuvanih zgrada u gradu, a 1996 godine bila je meta sličnog raketnog napada. Još od sedamdesetih i osamdesetih godina i akcija sada nepostojeće levičarske grupe 17. novembar, u Grčkoj nije bilo ozbiljnog terorizma.

"Ovaj problem ćemo rešavati smireno i odlučno. Problem je dugoročne prirode i narušava interese i jedinstvo našeg naroda, i ugrožava demokratiju. Odlučno ćemo uništiti sve takve aktivnosti u našoj zemlji", rekla je grčka ministarka inostranih poslova Dora Bakojanis.

Policija proverava autentičnost telefonskog poziva kojim je odgovornost za napad preuzela grčka organizacija Revolucionarna borba, koja sebe smatra naslednikom grupe 17. novembar.

Makormak: Nema indicija o stranoj umešanosti

Sjedinjene Američke Države danas su saopštile da nemaju informacije o eventualnoj stranoj umešanosti u raketni napadu na američku ambasadu u Grčkoj, ali su navele da je istraga tek na početku.

Portparol Stejt departmenta Šon Makormak rekao je da američke i grčke vlasti sarađuju u istrazi i nastoje da utvrde ko je odgovoran za napad. Upitan o mogućnosti da je za napad odgovorna grčka teroristička grupa, Makormak je rekao da je od ranije poznato da je u Grčkoj delovalo više anarhističkih grupa i da su one ponekad pribegavale nasilju. "Ne mogu da kažem da li je neko od njih odgovoran baš za ovaj napad", rekao je on.

Izvor:B92


This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=54933