KONTRAPUNKT

Cenzura!

U fokusu / Reagovanja
Posted by ivan Dec 11, 2006 - 08:04 PM

U petak 8.12.2006. na radiju Studio B uživo je emitovana emisija Radio sa predumišljajem u kojoj su gosti bili Simon Simonović (Studentska unija Srbije) i Srećko Šekeljić (Savez studenata Beograda). Tema diskusije su bila aktuelna studentska pitanja. Pored gore pomenutih predstavnika studentskih organizacija u emisiji je trebalo da gostuju i studenti, predstavnici Studentskog protesta 2006, koji bi svakako imali veoma zanimljiva pitanja za predstavnike ovih već dovoljno kompromitovanih organizacija.

Međutim, ono što ovaj događaj izdvaja iz dosadne svakodnevice jeste to što su predstavnici Studentskog protesta 2006. bili žrtve povratka miloševićevskog obračunavanja sa neistomišljenicima.

Cenzura! Našim predstavnicima bilo je zabranjeno učešće u ovoj emisiji! Njima je sat vremena pre početka emitovanja stigla poruka od autora i voditelja Darka Sokovića da "zbog spleta čudnih okolnosti" ne može da ih pozove u emisiju.

Studenti koji su blokirali Filozofski fakultet i na taj način pokušali da skrenu pažnju javnosti na očajno stanje visokog školstva u Srbiji, koje se svakako ne odražava samo na njih već i na čitavo društvo, od početka protesta izloženi su jadnim pokušajima diskreditacije, svojstvenim eri Miloševićeve vladavine. Studenti su nazivani nasilnicima, vandalima, anarholiberalima, neonacistima kako bi se na taj način zanemarilo ono što je u celoj priči zaista bitno: studentski socijalni zahtevi! Zabrana koja je usledila minulog petka samo je primer koji na odličan način oslikava borbu koju vode studenti. Cenzura ostaje iza nas kao jedan od pokušaja da se marginalizuje protest samoorganizovanih studentkinja i studenata BU.

Ono što oni ne shvataju jeste da nas ovakvi događaji čine još jačim i spremnijim da isteramo stvar do kraja!

::::::::::::::   ::::::::::::::    ::::::::::::::

Pismo podrške nemačkih studenata

Drage kolege studenti iz Srbije,
Obraćam vam se u ime ’’Protestnog zbora’’ na Geteovom Univerzitetu u Frankfurtu. Pre svega, hteli bi da iskažemo našu solidarnost sa vama i vašom borbom protiv školarina u Srbiji. Postoje upadljive sličnosti između vašeg i našeg protesta ovde u Nemačkoj. Jedna od najvažnijih je činjenica da su vaši protesti, kao i naši, uglavnom organizovani od strane suštinski demokratskih organizacija, a ne od zvaničnih institucija kao što su studentski parlamenti ili savezi, iako, ovde u Nemačkoj, težimo što boljoj saradnji sa njima.

Vodimo istu borbu. Školarine su jedna od glavnih prepreka obrazovanju mladih iz niže klase. One su istovremeno i preduslov i prvi korak ka potpunoj privatizaciji obrazovnog sistema, ka potpunoj obustavi državnog finansiranja Univerziteta. Sigurno ćete se složiti sa našim stavom da su školarine samo mali deo onoga što nazivamo neoliberalnim obrtom, kojeg odlikuje sve veća privatizacija koja ugrožava živote ljudi, i koja je često pompezno predstavljena kao ’’samoodgovornost’’.

Dozvolite mi da vas ukratko upoznam sa onim što se poslednjih sedam meseci dešavalo u Nemačkoj:
Do 2005. godine u Nemačkoj su školarine bile zabranjene saveznim zakonom. Ali odlukom državnog suda ovaj zakon je poništen, čime je obaveza finansiranja Univerziteta prebačena na nemačke savezne države. Nekoliko država, pre svega one kojima je upravljao konzervativni CDU (Hrišćansko demokratska unija), brzo su odlučile da ponovo uvedu školarine. Od tada u mnogim saveznim državama održavali su se manje ili više uspešni masovni studentski protesti (npr. u Baden-Virtembergu i Hamburgu 2005. godine), od kojih su protesti u Hesenu i posebno u Frankfurtu smatrani (sudeći prema nemačkoj štampi) najozbiljnijim i najodlučnijim još od protesta sedamdesetih godina.

Masovne demonstracije u Hesenu počele su u maju 2006. Od tada su se skoro svake nedelje mogle videti velike demonstracije na ulicama svih Univerzitetskih gradova, kao što su Frankfurt, Darmštat, Marburg, Kasel i Gisen. Ove proteste su organizovale autonomne grupe, kao što je frankfurtski ’’Protestni zbor’’, i zvanična studentska veća. Privukli smo pažnju svih nacionalnih medija nekoliko puta blokirajući železničke pruge i autoputeve. Jedan od centara protesta bio je Frankfurt, s obzirom na to da se u njemu nalazi jedan od najvećih nemačkih Univerziteta. Ali zbog toga smo platili veliku cenu, jer je do sada u Frankfurtu uhapšeno više od 600 studenata a protiv mnogih od njih će se uskoro povesti sudski procesi.

Zakon protiv kojeg se borimo je nažalost već izglasan u parlamentu naše savezne države. Bez obzira na to, mi smo odlučni da nastavimo sa otporom. Podržavaju nas lokalni sindikati, opozicione partije u parlamentu i većina stanovništva. Novi semestar u Frankfurtu je počeo udruženim demonstracijama sindikalaca i studenata koje su na ulice izvele više od 25.000 demonstranata. Pre tri nedelje više od 1000 studenata je protestovalo nakon Generalnog veća Frankfurtskog Univerziteta, blokiravši najvažnije ulice u centru Frankfurta i demoliravši glavnu železničku stanicu, zbog čega je ona bila zatvorena na više od sat vremena i čime je napravljena značajna ekonomska šteta.

Naše sledeće Generalno veće je sazvano za 30. novembar, pošto je to dan ’’Globalne akcije’’, čiji je ovogodišnji moto: ’’Preuzmite ulice – radi besplatnog obrazovanja’’.

Jedan od naših najvažnijih ciljeva je uspostavljanje mreže sa drugim socijalnim grupama koje su žrtve neoliberalnog obrta nemačke i evropske politike. Takođe pokušavamo da uspostavimo kontakt sa studentskim zborovima u nekoliko zemalja. Već smo u kontaktu sa studentskim zborovima u Francuskoj, Grčkoj i Čileu i neki aktivisti iz tih zemalja su redovni posetioci naših demonstracija.

Zbog toga želimo da ostanemo u kontaktu i sa vama. Ako ste zainteresovani, neki od vaših aktivista bi mogli da dođu u Nemačku sledeće godine da uzmu učešće u našim demonstracijama i da zajedno razmotrimo mogućnost udruživanja.

Puno pozdrava...i puno uspeha u daljem radu! Ulice su vaše!

Protestni zbor Frankfurtskog Univerziteta

::::::::::::::   ::::::::::::::    ::::::::::::::

Izvor http://protest.zbrka.net | AKCIJA - Peticija na fakultetima! [1]


This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=54840

Links in this article
  [1] http://protest.zbrka.net/node/343