KONTRAPUNKT

Smiju li se vrijeđati ateistička čuvstva?

Iz drugih izvora / Reagovanja
Posted by devijant Nov 30, 2006 - 02:28 AM

Iz neke (američke) škole učenik ateist je istjeran pošto je (prvo) pokazao loš smisao za humor pitajući učenicu da možda ne vjeruje i u patuljke (a ona vjeruje i u njih, kao oblik duhovne energije, koja je znanstveno dokazana), a onda je (drugo) pokazao loš smisao za psihologiju insistirajući da to baš i nije znanstveno dokazano. Iz škole je izbačen ne zbog ateizma, nego zbog “prostog i nasilnog ponašanja”, ali mu je rečeno da će biti primljen natrag ako donese psihijatrijski nalaz.

Ama koji će psihijatar u Americi biti dovoljno lud da ateista proglasi normalnim? I tako se oko učenika zatvorila “Kvaka 22”. Koga zanimaju potankosti, pruža mu ih web stranica The Portland Mercury.

Jasno je, a valjda i civilizacijski opravdano, da nije dopustivo vrijeđati ničija vjerska čuvstva. Koja, dakako, imaju vjernici.

Pitanje dana - postavljeno potpisanom novinaru - glasi: je li dopustivo vrijeđati bezvjerska čuvstva onih koji ne vjeruju u nadnaravna bića i koji se stoga deklariraju kao ateisti?

Spomenuti učenik se, naime, obratio Američkom savezu za građanska prava (ACLU) i Zakladi za slobodu od vjere - ali ni one se nisu zasad usudile odgovoriti.

Najjednostavnija dosjetka bi bila suglasiti se s vjerskim stanovištima koja svaku (ili gotovo svaku) inu vjeru smatraju baljezganjem, čak gomilom praznovjerica, polazeći od zaključka da je samo njihova vjera istinita i prava. Ali to nije duga vijeka: već u drugome križarskom ratu su se pobornici zaraćenih vjera dogovorili o uzajamnom poštovanju, pa nisu ratovali ni petkom (radi muslimana), ni subotom (radi židova), ni nedjeljom (radi kršćana) - nego su se samo ostala četiri dana u tjednu klali u ime istoga Boga.

Sada se kršćanski i muslimanski vođe načelno lako dogovaraju da nije dopustivo vrijeđati ničije svetinje. Problemi nastaju samo kada se u praksi utvrđuje što je sve svetinja i čime se sve vrijeđa: karikaturom na Muhammedov račun ili zabranom burke, muslimanskom školom u Milanu ili križem nad Mostarom? Negdje u fusnoti svi će potpisati da je i ljudski život svetinja - ali nema tjedna da netko nije ubijen radi svetih simbola. Ne samo križa i polumjeseca.

Komuniciranje kroz simbole nije potisnuto ni u svijetu obaveznih škola i informatičke pismenosti. Ono posreduje arhetipove i najobrazovanijima, a ne samo virtualno polupismenima, onima koji nisu kadri svoja stanovišta izraziti smislenim tekstom, kojima ostaju samo emocije (makar ih ne znali formulirati osim psovkom) i pripadnosti (makar ih ne znali iskazati osim simbolom, dresom, odjećom, frizurom…). Neki su za to kadri poginuti. Ili ubiti.

Jesu li pritom teisti ili ateisti - možda je manje bitno. I jedni i drugi vjeruju: da nečega ima, ili da nečega nema. Kad bismo se bavili samo onim što zaista znamo…

Piše: Inoslav Bešker

Izvor: Jutarnji.hrThis story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=54808