KONTRAPUNKT

Početak blokade univerziteta, protest nije politički

Iz drugih izvora / Protest & Survive
Posted by eloiza Nov 27, 2006 - 03:20 AM

Nedelja, Novembar 26, 2006 17:52 - Učesnici 'Studentskog protesta 2006' saopštili su , posle pet dana blokade nastave na Filozofskom fakultetu, da je njihov protest početak blokade beogradskog univerziteta i da neće odustati od zahteva. Protest nema nikakvu političku pozadinu i naši zahtevi isključivo su socijalnog karaktera, poručili su studenti.

U razgovoru sa roditeljima i predstavnicima medija, koji su na njihov poziv posetili Filozofski fakultet, oni su ponovili zahteve za izjednačavanje novog 'master' zvanja sa akademskim zvanjem 'diplomirani' i smanjenje školarina i drugih dažbina koje nadilaze ekonomske mogućnosti većine koja se školuje u Srbiji.

Podsetivši da se u ponedeljak održava sednica Dekanskog kolegijuma Filozofskog fakulteta, studenti su pozvali profesore da se sete vremena svog besplatnog školovanja, koje je uskraćeno ovoj generaciji studenata.

'Ne brinemo se samo za one koji s mukom plaćaju ove bezobrazne školarine, već i za one talentovanae mlade ljude u Kikindi, Bujanovcu i Preševu, koji će morati da odustanu od studiranja jer ne mogu ni da sanjaju da izdvoje 1.000 evra iz svojih porodičnih budžeta', poručili su studenti.

Istakavši da je na nekim fakultetima, kao što je Arhitektonski, školarina iznad 200.000 dinara, učesnici protesta smatraju da treba stati na kraj ovakvim 'pljačkaškim zahtevima' jer 'znanje nije roba već ljudsko pravo' namenjeno svim mladim ljudima neophodnim Srbiji.

'Previše je dato slobode administarcijama fakulteta, koji su slobodni da oderu svoje studente kako im je volja', rekli su ogorčeni učesnici protesta. Oni su najavili da će sutra primiti profesore koji podržavaju njihove zahteve i naglasili da je njihov protest pre svega mirni socijalni protest i da su neprimereni pokušaji nekih medija da ih predstave kao 'anarho-liberale', pa čak i kao 'fašiste'.

'Protest na Filozofskom fakultetu nema nikakvu političku pozadinu i apelujemo na političare da nas ne podržavaju, jer su svi naši zahtevi isključivo socijalnog karaktera', poručili su studenti. Oni su saopštili i da u protestu učestvuju i studenti sa drugih beogradskih fakulteta i da ih posećuju studenti drugih univerziteta iz Srbije.

Izvor: http://www.rts.co.yu/...


Studenti čekaju odluku Nastavno-naučnog veća

Ponedeljak, Novembar 27, 2006 - Studenti koji već petu noć spavaju na Filozofskom fakultetu u Beogradu očekuju da će danas Naučno-nastavno veće usvojiti platformu koju su predložili sa dekanom Aleksandrom Kostićem. Ukoliko platforma bude prihvatljiva za obe strane, Filozofski fakultet će biti odblokiran.

U platformi se predviđa da se od nadležnih zatraži da izdvajanja za fakultete bude veća, čime bi se omogućilo smanjenje školarina.

- Ukoliko platformu usvoji Naučno-nastavno veće i ona bude prihvatljiva i za nas, pozvaćemo uprave svih fakulteta i studente da se založe da platformu usvoje svi fakulteti, ali i Vlada Srbije - objašnjava Tadej Kurepa, član protestnog odbora.

Pored ovoga, studenti zahtevaju da bude izjednačeno postojeće zvanje diplomirani sa novim zvanjem master, i da se školarine smanje za 50 odsto.
S.T.

Izvor: http://www.blic.co.yu/This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=54794