KONTRAPUNKT

Ulaz u rafineriju blokiran do pet ujutro, odziv slab

Iz drugih izvora / Protest & Survive
Posted by eloiza Nov 27, 2006 - 03:19 AM

Nedelja, Novembar 26, 2006 15:44 - Treći dan blokade Rafinerije nafte u Pančevu zbog aerozagađenja protiče prilično mirno, a na ulazu u punilište, odakle cisterne odvoze gorivo, danas se okupilo svega dvadesetak građana. Po mišljenju organizatora protesta - novinara lokalnog lista 'Pančevac', Vlade Srbije ništa ne preduzima da se reši ekološki problemi u Pančevu.

Prema rečima Marije Andrić, glavnog i odgovornog urednika 'Pančevca', blokada otpreme cisterni iz Rafinerije trajaće do ponedeljka ujutro u pet časova, jer se nisu stekli uslovi za nastavak blokade, s obzirom da je odziv građana veoma slab.

'Novinari 'Pančevca' će istrajati do kraja u nameri da skrenu pažnju javnosti na probleme Pančevaca i nespremnost Vlade Srbije da novcem koji država dobija iz pančevačke industrije pomogne u modernizaciji pogona koji zagađuju životnu sredinu', rekla je Andrićeva. Ona je pozvala sve nevladine organizacije u Pančevu da od ponedeljka nastave blokadu Rafinerije.

Izvor: http://www.rts.co.yu/...


Pančevci prekidaju protest

Pančevo -- Blokada Rafinerije nafte Pančevo i zaustavljanje distribucije naftnih prerađevina iz te fabrike biće završena sutra ujutro.

Zbog nezainteresovanosti građana, grupu ljudi okupljenih oko nedeljnika "Pančevac" koja je započela trodnevni protest, nema ko da zameni. Međutim, Pančevci su najavili da će, ako nadležni ne izdvoje više novca za modernizaciju postrojenja i zaštitu životne sredine, ponovo blokirati južni industrijski deo grada.

Ulaz u Rafineriju je i danas bio blokiran poljoprivrednom mehanizacijom, a nekoliko desetina građana, nezadovoljnih jer se problem zagađenja ne rešava, stajao je ispred fabrike tražeći hitno odobravanje novca za rekonstrukciju zastarelih postrojenja i nabavku filtera.

Međutim, blokadu rafinerije nije pratila velika zainteresovanost građana Pančeva. Glavna i odgovorna urednica Pančevca Marija Andrić razočarana je izostankom podrške građana. "Da nas je bilo više ovih dana, mogli smo da blokiramo otpremu železnicom, da nam se ne smeje cela Srbija. Oni i dalje izvlače gorivo železnicom, oni pumpaju do Čukarice i tamo pune cisterne. Ovaj narod je pokazao da je folirantski i pozerski narod, da nije kadar nešto da promeni za svoju decu", rekla je Andrićeva.

Građani međutim kažu da su zainteresovani da se reši problem, a za manjak podrške imaju razne razloge. "Pančevci su takvi. Problem postoji 30 godina i ne veruju da će sada neko da ga reši", kaže jedan od građana. Okupljenima na protestu najviše smeta što se, kako kažu, protest zloupotrebljava u političke svrhe. Oni tvrde da su ovih dana primali poruke političara u kojima se navodi da njihov protest ima političku pozadinu.

Podsetimo, pre 11 dana u Pančevu je ispušten benzen. Ta kancerogena supstanca tada je u vazduhu imala koncentraciju 150 mikrograma po kubnom metru. Dozvoljena koncentracija je 10, pa su Pančevci odlučili da u proteste krenu agresivnije.

Izvor: B92This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=54793