KONTRAPUNKT

Dekanski kolegijum razmatra platformu o smanjenju školarine

Iz drugih izvora / Protest & Survive
Posted by eloiza Nov 23, 2006 - 06:44 PM

Četvrtak, Novembar 23, 2006 15:02 - Na Filozofskom fakultetu u Beogradu u toku je zasedanje dekanskog kolegijuma koji bi, na zahtev studenata, trebalo da usvoji platformu za donošenje odluke o smanjenju školarine na nivou Beogradskog univerziteta, rekao je član protestnog odbora Vladimir Simović.

On je na konferenciji za novinare rekao da je platformu na osnovu koje bi država izdvajala više sredstava za fakultete, čime bi se smanjile školarine, predložio dekan Filozofskog fakulteta tokom razgovora sa članovima protestnog odbora.

Simović je naveo da, ako dekanski kolegijum Filozofskog fakulteta usvoji platformu, istu odluku treba da donesu i uprave ostalih fakulteta, kako bi se na nivou Beogradskog univerziteta smanjile školarine.

Blokada Filozofskog fakulteta do ispunjenja zahteva

Učesnici studentskog protesta najavili su da će nastaviti blokadu nastave na Filozofskom fakultetu do ispunjenja zahteva, za koje se zalažu već šest nedelja. Na konferenciji za novinare na Filozofskom fakultetu, gde su proveli proteklu noć, studenti su izrazili ogorčenost zbog, kako su naveli, 'ciničnog prebacivanja' odgovornosti između Vlade, Ministarstva, Univerziteta i pojedinih profesora. Oni su osudili 'logiku' pojedinih profesora - da je 'znanje roba koja košta onoliko koliko je neko spreman da plati'.

Objasnivši da su nesuglasice u osnovi finansijske prirode, studenti su istakli da neće odustati od zahteva da se izjednače akademska zvanja 'diplomirani' sa novom 'master' diplomom. Ta grupa studenata insistira na činjenici da je njihov protest pre svega socijalne prirode i glavni zahtev da se školarine i sve ostale nadoknade fakultetima smanje za 50 odsto, kao i da se jasno utvrde kriterijumi za visine školarine.

Školska godina na Filozofskom fakultetu košta više od 1.000 evra, a ove godine su, kako ističu, morali da plate i dodatnih 1.000 dinara na ime nadoknade nekih nedefinisanih troškova koje je Fakultet odbio da izdvoji iz cene školarine. Nedopustivo je, kažu studenti, dvostruko plaćanje pojedinih naknada, kao što su ispitne prijave i potvrde i razne druge dažbine, a da se za uzvrat obaveze prema studentima svode na loše uslove nastave i loša nastavna sredstva.

U današnjem razgovoru sa dekanom Filozofskog fakulteta, studenti su dobili obećanje da će predložiti platformu Dekanskom kolegijumu i od države zahtevati da ispuni svoj deo finansijskih obaveza kako bi se smanjila cena studiranja. Prema izjavama učesnika studentskog protesta na Filozofskom fakultetu, među kojima su i kolege više beogradskih fakulteta, nema nikakvog razilaženja ni odvajanja od onih iza kojih stoje zvanične studentske organizacije, jer u njima učestvuju isti studenti sa istim zahtevima.

'Nismo mi nikakvi anarho-liberalisti, mi smo studenti', rekli su studenti novinarima, i istakli da neće dozvoliti političkim strankama da se umešaju u njihov protest.

Izvor: http://www.rts.co.yu/...


Protest studenata na Filozofskom

23. novembar 2006. | 10:34 -> 18:19 - Beograd -- Na Filozofskom fakultetu traje protest studenata zbog visokih školarina i izjednačavanja zvanja. Kolegijum uskoro o zahtevima.

Odluku o tome da li će zahtev studenata za smanjenje školarina biti uvažen trebalo bi da donese dekanski kolegijum na zasedanju na Filozofskom fakultetu sutra ili u ponedeljak, izjavio je član protestnog odbora Tadej Kurepa.

Dekanski kolegijum je tokom dana na Filozofskom fakultetu razmatrao platformu na osnovu koje bi država izdvajala više sredstava za fakultete što bi doprinelo smanjenju školarina. Tu platformu je predložio dekan te visoko školske ustanove.

Kurepa je rekao i da bi, ako dekanski kolegijum Filozofskog fakulteta usvoji platformu, istu odluku trebalo da donesu i uprave ostalih fakulteta kako bi se školarine smanjile na nivou Beogradskog univerziteta.

Smanjenenje školarine za 50 odsto, automatsko izjednačavanje diploma Beogradskog univerziteta sa zvanjem "master", kao i jasno utvrdjivanje
visine školarina uz uvažavanje objektivnih socijalnih uslova su zahtevi zbog kojih su studenti organizovali protest, podsetio je Kurepa.

Studenti su posle šest nedelja protesta odlučili da blokiraju rad Filozofskg fakulteta.

Šetnja studenata i građana

Oko 1.000 studenata i građana sinoć je išlo u protestnu šetnju centralnim beogradskim ulicama. Šetnjom je obeležena 10. godišnjica studentskih protesta, ali je i traženo smanjenje školarina i izjednačavanje starih diploma i master-diploma.

Studenti su nosili transparent s natpisom "Beograd je svet", jedan od legendarnih natpisa iz protesta 1996.

Šetnja je počela na platou ispred Filozofskog fakulteta, a na tom fakultetu je prethodno održana tribina povodom godišnjice protesta iz 1996. Prolazeći pored Skupštine Srbije, građani su uzvikivali "Lopovi", a pored zgrade RTS-a "Dole pretplata".

Osude nacističkih i drugih parola

Građanski savez Srbije osudio je “jučerašnji fašistički ispad nekolicine studenata” na obeležavanju desetogodišnjice od početka studentskog protesta '96/97. godine.

Verbalni napadi na prolaznike, okupljene građane i lidera LDP-a Čedomira Jovanovića, uz povike “Nož, žica, Srebrenica” i fašistički pozdrav “zig hajl”, predstavljaju udar na temelje ljudskih prava i ideju demokratije koju su simbolizovali studentski protesti.

GSS očekuje da nadležni državni organi reaguju i kazne promotere fašističkih ideja koji su vinovnici ovog sramnog incidenta.

Skandiranje fašističkih parola na Filozofskom fakultetu osudile su i nevladine organizacije koje se bave ljudskim pravima. U saopštenju Inicijative mladih za ljudska prava, Komiteta pravnika za ljudska prava i Helsinškog odbora za ljudska prava navodi se da to pokazuje stanje u kome se nalazi društvo u Srbiji.

"Ovakvo ponašanje je posledica prećutkivanja i podsticanja fašizma i nacionalizma u Srbiji od strane vladajuće elite. Odsustvo reakcije i adekvatnog sankcionisanja nedozvoljenog ponašanja ovakve vrste onemogućuje suštinske promene u Srbiji", navodi se u saopštenju.

NVO traže da se odgovorne organizacije i pojedinci za ovakve istupe kazne i da vlasti prestanu sa podrškom grupama koje zastupaju nacionalističke i fašističke stavove.

Izvor: B92, BetaThis story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=54783